Zacier się nie scukrza
Collapse
X
-
Anteks: Faktycznie jest to alkoholomierz. Nie zwróciłem na to uwagi, w sklepie jak pytałem o balingometr to mi dali takie coś, czym się teraz okazało alkoholomierzem... więc przepraszam wszystkich za pomyłkę. Nie znam się jeszcze tak dobrze w tych sprawach, więc przepraszam, jeśli coś przekręcę.
Marusia: Wszystko robiłem według instrukcji. Wsypałem słód do wody (ok. 65*C) i przetrzymałem przez ok. 45min w tej temperaturze, później ok. 15min w 75*C, przefiltrowałem, później zagotowałem zacier przez godzinę, po 5min dodałem chmiel goryczkowy, 15min przed końcem chmiel aromatyczny. Wszystko schłodziłem do temperatury pokojowej, przelałem do fermentatora i dodałem drożdże...
A przez zneutralizowaną barwę rozumiem, że kropelka zmieni swoją pierwotną barwę na barwę brzeczki. Wiem, że nie używam wyrażeń fachowych, ale dopiero co zacząłem swoją przygodę z piwowarstwem, więc posługuję się na razie słowami prostymi.
Strzelczyk76: Może ciebie to bawi, ale z pewnością, gdy robiłeś swoje pierwsze piwo to na pewno też wszystkiego od razu nie wiedziałeś, dlatego zwracałem się tutaj o poradę doświadczonych osób, ponieważ myślałem, że robię coś źle... dzięki za wyjaśnienie, że płyn lugola nie zmienia barwy ;]
Bogdan62: Z tego co pisałem wcześniej nie jest to balingometr tylko alkoholomierz, który poniżej podziałki ma termometr, jest to właśnie coś takiego jak Moracz dodał w linku, a ten kabelek to kabelek innego termometra elektronicznego, którym sprawdzam temperaturę brzeczki w fermentatorze.Comment
-
Anteks: Faktycznie jest to alkoholomierz. Nie zwróciłem na to uwagi, w sklepie jak pytałem o balingometr to mi dali takie coś, czym się teraz okazało alkoholomierzem... więc przepraszam wszystkich za pomyłkę. Nie znam się jeszcze tak dobrze w tych sprawach, więc przepraszam, jeśli coś przekręcę.Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
Comment
-
Przepraszam Was bardzo wiem że nie na temat ale jak tylko widzę scukrzyło to mam taki cytat, to jest pół kawału, jak ktoś zna to wie o co chodzi.
"...Dziadek BUCH! Bakę w łeb (plask) mówiłem ci że gówno a ty scukrzyło się i scukrzyło!"
To ja już, Dobranoc Państwu!znany gamoń wiosłowyComment
-
Przepraszam Was bardzo wiem że nie na temat ale jak tylko widzę scukrzyło to mam taki cytat, to jest pół kawału, jak ktoś zna to wie o co chodzi.
"...Dziadek BUCH! Bakę w łeb (plask) mówiłem ci że gówno a ty scukrzyło się i scukrzyło!"
To ja już, Dobranoc Państwu!dlaczego BAKA dostaje w łeb
to ja też już.Przepraszam ,ze pytałem,ale jestem po prostu ciekawyOstatnia zmiana dokonana przez yoreck; 2011-12-15, 23:11.Comment
Related Topics
Collapse
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Mocarny: E: 30 % wag,, A: 12, 5%
Barwa ciemnobrązowa, nieprzejrzysta.
Piana: jest beżowa drobna, szybciutko opada do cienkiej obrączki.
Zapachowo dość ubogo, ale ze względu na katar nie byłem miarodajny.
Porter ma niespełna rok, ale smakowo jest zupełnie nieźle ułożony....-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-20, 19:56 -
-
Trochę podłubałem przy wyszkuiwarce przy ostatniej aktualizacji oprogramowania i chyba jest nieco lepiej z wynikami na forum.
Przeindeksowałem w ciągu ostatnich godzin zawartość forum ponownie.
Wyszukiwarka powinna być odporna na różnorodny zapis diakrytyki typu Malmo...-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
-
Jasny lager ze znanego browaru w Dorpacie/Tartu. Alkohol 4.8%, ekstrakt nie podany.
Piana niska, słabo osadza się na szkle.
Piwo pełne, treściwe, o bardzo wyrazistym komponencie słodowym, skontrowanym ziołową goryczką. Pełnię czuje się cały czas w ustach. To, co może troszkę...-
Channel: Estonia
2024-05-09, 15:35 -
-
Niefiltrowana Stella z alko 5.0%
Piana - na dłużej prawie pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - lekko zamglony, opalizujący złoty.
Aromat - gorzkawa zbożowość.
Smak - słodkawe i gorzkawe, lekko misiowate, chlebowe, goryczka mocniejsza...-
Channel: Anglia
2024-03-04, 23:40 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment