Zacier się nie scukrza

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Feti
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.10
    • 801

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie ma czegoś takiego jak "lugola", Lugol to nazwisko
    Zabijcie mnie!!! Litości.

    Comment

    • kony
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.08
      • 1701

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
      Zabijcie mnie!!! Litości.
      Każdy ma czasem gorszy dzień. Na wszelki wypadek nie przeprowadzaj dzisiaj staruszek przez jezdnię

      Comment

      • Feti
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.10
        • 801

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
        Każdy ma czasem gorszy dzień. Na wszelki wypadek nie przeprowadzaj dzisiaj staruszek przez jezdnię
        A ty pytaj je o wiek. Może nie staruszka?

        Comment

        • Bekaro
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.11
          • 23

          #49
          Anteks: Faktycznie jest to alkoholomierz. Nie zwróciłem na to uwagi, w sklepie jak pytałem o balingometr to mi dali takie coś, czym się teraz okazało alkoholomierzem... więc przepraszam wszystkich za pomyłkę. Nie znam się jeszcze tak dobrze w tych sprawach, więc przepraszam, jeśli coś przekręcę.

          Marusia: Wszystko robiłem według instrukcji. Wsypałem słód do wody (ok. 65*C) i przetrzymałem przez ok. 45min w tej temperaturze, później ok. 15min w 75*C, przefiltrowałem, później zagotowałem zacier przez godzinę, po 5min dodałem chmiel goryczkowy, 15min przed końcem chmiel aromatyczny. Wszystko schłodziłem do temperatury pokojowej, przelałem do fermentatora i dodałem drożdże...
          A przez zneutralizowaną barwę rozumiem, że kropelka zmieni swoją pierwotną barwę na barwę brzeczki. Wiem, że nie używam wyrażeń fachowych, ale dopiero co zacząłem swoją przygodę z piwowarstwem, więc posługuję się na razie słowami prostymi.

          Strzelczyk76: Może ciebie to bawi, ale z pewnością, gdy robiłeś swoje pierwsze piwo to na pewno też wszystkiego od razu nie wiedziałeś, dlatego zwracałem się tutaj o poradę doświadczonych osób, ponieważ myślałem, że robię coś źle... dzięki za wyjaśnienie, że płyn lugola nie zmienia barwy ;]

          Bogdan62: Z tego co pisałem wcześniej nie jest to balingometr tylko alkoholomierz, który poniżej podziałki ma termometr, jest to właśnie coś takiego jak Moracz dodał w linku, a ten kabelek to kabelek innego termometra elektronicznego, którym sprawdzam temperaturę brzeczki w fermentatorze.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekaro Wyświetlenie odpowiedzi
            Anteks: Faktycznie jest to alkoholomierz. Nie zwróciłem na to uwagi, w sklepie jak pytałem o balingometr to mi dali takie coś, czym się teraz okazało alkoholomierzem... więc przepraszam wszystkich za pomyłkę. Nie znam się jeszcze tak dobrze w tych sprawach, więc przepraszam, jeśli coś przekręcę.
            To Twoja czysta woda ma 7%
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Bekaro
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.11
              • 23

              #51
              Właśnie mnie też to dziwi

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                To Twoja czysta woda ma 7%
                Bekaro, wypełnij profil, chętnie podjadę po taką wodę
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Bekaro, wypełnij profil, chętnie podjadę po taką wodę
                  Weź od razu 200L, w razie czego mam kilka takich beczek, to się załaduje na przyczepę.
                  A akcyza od tej wody już zapłacona?
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Bekaro
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.11
                    • 23

                    #54
                    Hehe nie no to była zimna woda, więc możliwe, że trochę 'zafałszowała' wynik

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekaro Wyświetlenie odpowiedzi
                      Hehe nie no to była zimna woda, więc możliwe, że trochę 'zafałszowała' wynik
                      To w 20°C będzie jeszcze więcej
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Bekaro
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.11
                        • 23

                        #56
                        Ani nie mów

                        Comment

                        • rafal69
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.08
                          • 115

                          #57
                          Przepraszam Was bardzo wiem że nie na temat ale jak tylko widzę scukrzyło to mam taki cytat, to jest pół kawału, jak ktoś zna to wie o co chodzi.
                          "...Dziadek BUCH! Bakę w łeb (plask) mówiłem ci że gówno a ty scukrzyło się i scukrzyło!"

                          To ja już, Dobranoc Państwu!
                          znany gamoń wiosłowy

                          Comment

                          • yoreck
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.04
                            • 526

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal69 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przepraszam Was bardzo wiem że nie na temat ale jak tylko widzę scukrzyło to mam taki cytat, to jest pół kawału, jak ktoś zna to wie o co chodzi.
                            "...Dziadek BUCH! Bakę w łeb (plask) mówiłem ci że gówno a ty scukrzyło się i scukrzyło!"

                            To ja już, Dobranoc Państwu!
                            ja w kwestii formalnej,bo nie znam tego kawału w całości dlaczego BAKA dostaje w łeb
                            to ja też już.Przepraszam ,ze pytałem,ale jestem po prostu ciekawy
                            Last edited by yoreck; 2011-12-15, 23:11.

                            Comment

                            • rafal69
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.08
                              • 115

                              #59
                              Oczywiście miało być "...Babkę w łeb (plask)...".
                              (Ale ten kawał to chyba wszyscy znają)
                              znany gamoń wiosłowy

                              Comment

                              • walec
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.02
                                • 193

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                                To Twoja czysta woda ma 7%
                                Chcę taką w domu!
                                Obiecuję odparowywać dla dziecka, albo mineralną poić!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X