Zacier się nie scukrza
Collapse
X
-
Anteks: Faktycznie jest to alkoholomierz. Nie zwróciłem na to uwagi, w sklepie jak pytałem o balingometr to mi dali takie coś, czym się teraz okazało alkoholomierzem... więc przepraszam wszystkich za pomyłkę. Nie znam się jeszcze tak dobrze w tych sprawach, więc przepraszam, jeśli coś przekręcę.
Marusia: Wszystko robiłem według instrukcji. Wsypałem słód do wody (ok. 65*C) i przetrzymałem przez ok. 45min w tej temperaturze, później ok. 15min w 75*C, przefiltrowałem, później zagotowałem zacier przez godzinę, po 5min dodałem chmiel goryczkowy, 15min przed końcem chmiel aromatyczny. Wszystko schłodziłem do temperatury pokojowej, przelałem do fermentatora i dodałem drożdże...
A przez zneutralizowaną barwę rozumiem, że kropelka zmieni swoją pierwotną barwę na barwę brzeczki. Wiem, że nie używam wyrażeń fachowych, ale dopiero co zacząłem swoją przygodę z piwowarstwem, więc posługuję się na razie słowami prostymi.
Strzelczyk76: Może ciebie to bawi, ale z pewnością, gdy robiłeś swoje pierwsze piwo to na pewno też wszystkiego od razu nie wiedziałeś, dlatego zwracałem się tutaj o poradę doświadczonych osób, ponieważ myślałem, że robię coś źle... dzięki za wyjaśnienie, że płyn lugola nie zmienia barwy ;]
Bogdan62: Z tego co pisałem wcześniej nie jest to balingometr tylko alkoholomierz, który poniżej podziałki ma termometr, jest to właśnie coś takiego jak Moracz dodał w linku, a ten kabelek to kabelek innego termometra elektronicznego, którym sprawdzam temperaturę brzeczki w fermentatorze.Comment
-
Anteks: Faktycznie jest to alkoholomierz. Nie zwróciłem na to uwagi, w sklepie jak pytałem o balingometr to mi dali takie coś, czym się teraz okazało alkoholomierzem... więc przepraszam wszystkich za pomyłkę. Nie znam się jeszcze tak dobrze w tych sprawach, więc przepraszam, jeśli coś przekręcę.Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
Comment
-
Przepraszam Was bardzo wiem że nie na temat ale jak tylko widzę scukrzyło to mam taki cytat, to jest pół kawału, jak ktoś zna to wie o co chodzi.
"...Dziadek BUCH! Bakę w łeb (plask) mówiłem ci że gówno a ty scukrzyło się i scukrzyło!"
To ja już, Dobranoc Państwu!znany gamoń wiosłowyComment
-
Przepraszam Was bardzo wiem że nie na temat ale jak tylko widzę scukrzyło to mam taki cytat, to jest pół kawału, jak ktoś zna to wie o co chodzi.
"...Dziadek BUCH! Bakę w łeb (plask) mówiłem ci że gówno a ty scukrzyło się i scukrzyło!"
To ja już, Dobranoc Państwu!
to ja też już.Przepraszam ,ze pytałem,ale jestem po prostu ciekawyLast edited by yoreck; 2011-12-15, 23:11.Comment
Comment