Zacier się nie scukrza
Collapse
X
-
jest to oznaka fermentacji.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
To mam nadzieję, że z tego coś będzie Co do Blg to na razie nie mam balingometru, będę go zamawiał przy następnym moim zamówieniu. To te wszystkie 'zlepieńce' i pęcherzyki znikną po rozlewie?
Fermentator był grubo ponad 30% większy od objętości warki (5l warki na 33l fermentatora)(chciałem spróbować najpierw przy mniejszej objętości), czyli powinien być mniejszy?
I jeszcze mam takie jedno pytanie, mianowicie gdzieś czytałem, że sterylność trzeba utrzymywać tylko po gotowaniu, a przed tylko czystość. Prawda to, że przed gotowaniem nie trzeba dezynfekować?Comment
-
Sterylność należy zachować od momentu przystąpienia do schładzania brzeczki chmielonej, a w trakcie zacierania i warzenia wystarczy Dobra Praktyka Produkcyjna :PComment
-
Mam wrażenie, że niektórzy posługują się słowami, których nie rozumieją. Jaką sterylność można utrzymać w mieszkaniu, w którym przelewa się schłodzoną brzeczkę nastawną do wiadra?
Sterylne mogą być niektóre elementy układu, ale cały układ sterylny nie jest i nigdy nie będzie. Zresztą sterylność brzeczki kończy się w momencie dodania drożdży.Comment
-
Comment
Comment