Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekaro
Wyświetlenie odpowiedzi
Zacier się nie scukrza
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoreck Wyświetlenie odpowiedzija w kwestii formalnej,bo nie znam tego kawału w całości dlaczego BAKA dostaje w łeb
to ja też już.Przepraszam ,ze pytałem,ale jestem po prostu ciekawy
Dobłanoc Państwu!znany gamoń wiosłowy
Comment
-
-
jest to oznaka fermentacji.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Comment
-
-
To mam nadzieję, że z tego coś będzie Co do Blg to na razie nie mam balingometru, będę go zamawiał przy następnym moim zamówieniu. To te wszystkie 'zlepieńce' i pęcherzyki znikną po rozlewie?
Fermentator był grubo ponad 30% większy od objętości warki (5l warki na 33l fermentatora)(chciałem spróbować najpierw przy mniejszej objętości), czyli powinien być mniejszy?
I jeszcze mam takie jedno pytanie, mianowicie gdzieś czytałem, że sterylność trzeba utrzymywać tylko po gotowaniu, a przed tylko czystość. Prawda to, że przed gotowaniem nie trzeba dezynfekować?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekaro Wyświetlenie odpowiedziI jeszcze mam takie jedno pytanie, mianowicie gdzieś czytałem, że sterylność trzeba utrzymywać tylko po gotowaniu, a przed tylko czystość. Prawda to, że przed gotowaniem nie trzeba dezynfekować?
Comment
-
-
Mam wrażenie, że niektórzy posługują się słowami, których nie rozumieją. Jaką sterylność można utrzymać w mieszkaniu, w którym przelewa się schłodzoną brzeczkę nastawną do wiadra?
Sterylne mogą być niektóre elementy układu, ale cały układ sterylny nie jest i nigdy nie będzie. Zresztą sterylność brzeczki kończy się w momencie dodania drożdży.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekaro Wyświetlenie odpowiedziWsypałem słód do wody (ok. 65*C) i przetrzymałem przez ok. 45min w tej temperaturze, później ok. 15min w 75*C, ...
Comment
-
Comment