Słonawy posmak na końcu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • drg
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.10
    • 8

    Słonawy posmak na końcu

    Cześć,

    pierwsza warka poszła z zestawowego brewkita (Geordie Yorkshire Bitter), po 3 tygodniu leżakowania zapach jest przyjemny, piana całkiem w porządku, smak też, ale tylko na początku. Na samym końcu ni stąd ni zowoąd pojawia się dziwny słonawy posmak, który jest na tyle niefajny, że imo dyskwalifikuje piwo. Zastanawiam się czy coś poszło nie tak, czy potrzeba jeszcze więcej czasu.. Piwo nie jest kwaśne ani nic, tylko ten słonawy posmak zaraz po przełknięciu. Może to woda, która pochodzi z kranówy świeżo wybudowanego osiedla w Kiełczowie?
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Po prostu piwo Lambica udające uwarzyłeś
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • dreads
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.09
      • 520

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika drg
      Cześć,

      Może to woda, która pochodzi z kranówy świeżo wybudowanego osiedla w Kiełczowie?
      Wiesz ile masz sodu w kranówie? Jak nie, spytaj się u swojego dostawcy wody. Bardzo duża wartość mogłaby powodować takie słone posmaki, ale taka woda to raczej rzadkość. W Gdańsku bodajże tylko w Sobieszewie będzie ponad 150 ppm.

      Comment

      • drg
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.10
        • 8

        #4
        Nie wiem, z miesiąc/dwa temu wysłałem maila z prośbą o takie dane i zostałem zlany. Mam pasek do pomiaru twardości wody, ale to chyba nie o to chodzi?

        Comment

        • dreads
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.09
          • 520

          #5
          Nie, to nie to. Zadzwoń do nich i poproś o informację. Jeżeli to sód, to za wiele nie da się zrobić, akwarystyczne filtry RO, które są tanie, przepuszczają chyba Na. Zostaje woda z innego źródła (np market). Chociaż moim zdaniem mało prawdopodobne jest, żeby to była wina wody. Tzn. mam na myśli, że we Wrocławiu raczej takiej wody nie ma. Nie kojarzę, żeby ktoś z forumowiczów na to narzekał, a piwowarów jest naprawdę sporo.
          Last edited by dreads; 2011-12-17, 00:37.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10766

            #6
            Może do refermentacji dałeś sól?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • drg
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.10
              • 8

              #7
              To sół też jest w stanie dokonać refermentacji? Jak wspominałem, piwo jest całkiem w porządku nagazowane i w smaku też ok (poza tym posmakiem), podejrzewam, że w przypadku soli byłoby nie do wypicia.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Żartujecie z tymi mailami i telefonami, prawda? Informacje o składzie wody są dostępne w internecie:

                Wszystkie informacje o Wrocławiu zebrane w jedno miejsce. Zapraszamy do lektury, a jeśli czegoś brakuje - zgłoś to nam.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #9
                  Nie wszędzie takei informacje są w internecie. U mnie nie ma.

                  Nie dość, że idiotyczny adres to jeszcze zawartość też.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Autor tematu jest z Wrocławia

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                    N

                    Nie dość, że idiotyczny adres to jeszcze zawartość też.
                    A tu się zgadzam
                    Last edited by Marusia; 2011-12-17, 12:50.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • drg
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.10
                      • 8

                      #11
                      Akcja się dzieje prawie we Wrocławiu - w Kiełczowie, a tutaj woda jest od http://www.zuk-kielczow.pl/. No i żadnych informacji nie ma.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        No to profil źle wypełniony, ha
                        Last edited by Marusia; 2011-12-17, 13:45.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • dreads
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.09
                          • 520

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Żartujecie z tymi mailami i telefonami, prawda? Informacje o składzie wody są dostępne w internecie:

                          http://www.mpwik.wroclaw.pl/sub.php?92
                          Gdyby chociaż podali, ile mają sodu (Na), to może byłoby to pomocne przy rozwiązaniu problemu kolegi Drg (chyba że jestem ślepy i nie widzę Na). Napisać mejla zresztą nie zaszkodzi, ja swojego dostawcę zapytałem, bo brakowało mi informacji o zawartości HCO3 i przy okazji okazało się, że strona kłamie i wodę w kranie mam z innego ujęcia, poza tym wartości ze strony nie zawsze zgadzały się z rzeczywistością. Kto pyta, nie błądzi

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            No dobra, dobra, masz rację. Z tym, że jeśli nie ma podanego sodu to znaczyło by, że pod tym kątem wody nie badają, to i wyników nie podadzą, bo nie będą mieli. Ale kto pyta nie błądzi - też wyznaję tę zasadę
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Zawartość sodu nie ma w tym przypadku większego znaczenia, wazna jest niska zawartoś jonu chlorkowego. Woda na pewno nie jest słona.

                              Comment

                              Przetwarzanie...