Po pierwsze witam wszystkich serdecznie
Dziś się dokonało co prawda z brewkita ale jest Mam w związku z tym kilka pytań a mianowicie:
-Dokonałem zakupu zestawu startowego w browar.biz i zgodnie z dołączona instrukcja obsługi na etapie dezynfekcji jest napisane, że należy rozpuścić w 10 litrach wody około 20g pirosiarczanu sodu natomiast na opakowaniu pirosiarczanu pisze że należy stosować go w formie 2% zawiesiny czyli 20g na 1 litr wody i moje pytanie brzmi czy w instrukcji jest błąd czy 2% stosuje się do czego innego?
-Po rozpuszczeniu brewkita i zagotowaniu go przelałem zawartość garnka do fermentora uzupełniłem go do 24litrów zimną wodą uzyskałem temperaturę 23-25 st. i po dokonaniu pomiaru cukromierzem wynik wyszedł na poziomie 5stopni dosypałem więc 0,5kg glukozy zamieszałem wszystko dokładnie i wynik podskoczył do 8stopni czy przesadziłem z ilością wody?bo wynik wg instrukcji powinien oscylować w granicy 12 stopni.
-i ostatnie pytanie fermentor jest z kranikiem więc po fermentacji burzliwej jak zdezynfekować jego końcówkę żeby bezpiecznie zlać zawartość na fermentację cichą żeby nie skazić piwa?
Dziś się dokonało co prawda z brewkita ale jest Mam w związku z tym kilka pytań a mianowicie:
-Dokonałem zakupu zestawu startowego w browar.biz i zgodnie z dołączona instrukcja obsługi na etapie dezynfekcji jest napisane, że należy rozpuścić w 10 litrach wody około 20g pirosiarczanu sodu natomiast na opakowaniu pirosiarczanu pisze że należy stosować go w formie 2% zawiesiny czyli 20g na 1 litr wody i moje pytanie brzmi czy w instrukcji jest błąd czy 2% stosuje się do czego innego?
-Po rozpuszczeniu brewkita i zagotowaniu go przelałem zawartość garnka do fermentora uzupełniłem go do 24litrów zimną wodą uzyskałem temperaturę 23-25 st. i po dokonaniu pomiaru cukromierzem wynik wyszedł na poziomie 5stopni dosypałem więc 0,5kg glukozy zamieszałem wszystko dokładnie i wynik podskoczył do 8stopni czy przesadziłem z ilością wody?bo wynik wg instrukcji powinien oscylować w granicy 12 stopni.
-i ostatnie pytanie fermentor jest z kranikiem więc po fermentacji burzliwej jak zdezynfekować jego końcówkę żeby bezpiecznie zlać zawartość na fermentację cichą żeby nie skazić piwa?
Comment