Pierwsza warka kilka pytań

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukaszmr
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 4

    Pierwsza warka kilka pytań

    Po pierwsze witam wszystkich serdecznie
    Dziś się dokonało co prawda z brewkita ale jest Mam w związku z tym kilka pytań a mianowicie:
    -Dokonałem zakupu zestawu startowego w browar.biz i zgodnie z dołączona instrukcja obsługi na etapie dezynfekcji jest napisane, że należy rozpuścić w 10 litrach wody około 20g pirosiarczanu sodu natomiast na opakowaniu pirosiarczanu pisze że należy stosować go w formie 2% zawiesiny czyli 20g na 1 litr wody i moje pytanie brzmi czy w instrukcji jest błąd czy 2% stosuje się do czego innego?
    -Po rozpuszczeniu brewkita i zagotowaniu go przelałem zawartość garnka do fermentora uzupełniłem go do 24litrów zimną wodą uzyskałem temperaturę 23-25 st. i po dokonaniu pomiaru cukromierzem wynik wyszedł na poziomie 5stopni dosypałem więc 0,5kg glukozy zamieszałem wszystko dokładnie i wynik podskoczył do 8stopni czy przesadziłem z ilością wody?bo wynik wg instrukcji powinien oscylować w granicy 12 stopni.
    -i ostatnie pytanie fermentor jest z kranikiem więc po fermentacji burzliwej jak zdezynfekować jego końcówkę żeby bezpiecznie zlać zawartość na fermentację cichą żeby nie skazić piwa?
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    W instrukcji jest błąd - ma być 1 litr, a nie 10 litrów.

    Jeśli jedną puszkę brewkitu rozpuściłeś, bez dodatku ekstraktu słodowego 1,2 kg lub 1 kg cukru, to oczywiście, że za dużo wody. Który to był zestaw, bo piszę trochę w ciemno?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • lukaszmr
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.11
      • 4

      #3
      To był extrakt słodowy nachmielony wes. Ja akurat ubzdurałem sobie na pierwsze piwo domowe piwo pszeniczne. Czytając instrukcję warzenia tego piwa nie napotykam nigdzie informacji aby dodać cukier do niego

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23931

        #4
        ten brewkit jest przewidziany na 13l bez dodatków.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • lukaszmr
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.11
          • 4

          #5
          No i ja to rozumiem tylko czemu na opakowaniu tego słodu pisze żeby zalać 20 do 25 litrów?? i nie jest nic wspomniane o dodaniu dodatkowego cukru

          Comment

          • mflasinski
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.12
            • 35

            #6
            Masz ten sam problem co ja, pewnie opiszę to w innym wątku.
            Ta instrukcja wprowadza w błąd, tak samo się dałem wpuścić w maliny.
            Ja dałem jakieś 20-21l wody, pozniej w necie znalazlem tabelke, szkoda ze nie wczesniej...
            Wiem już, że nie był to dobry pomysł na pierwsze piwo.

            Wyszło mi 6 stopni, postanowilem wiec zagotowac i odparowac troche wody.
            Długo to trwało, teraz się chłodzi na balkonie wszystko.
            Czy coś z tego wyjdzie to zobaczymy, prawdopodobnie też dodam cukru i jutro może napiszę więcej.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mflasinski Wyświetlenie odpowiedzi
              Masz ten sam problem co ja, pewnie opiszę to w innym wątku.
              Ta instrukcja wprowadza w błąd, tak samo się dałem wpuścić w maliny.
              Ja dałem jakieś 20-21l wody, pozniej w necie znalazlem tabelke, szkoda ze nie wczesniej...
              Wiem już, że nie był to dobry pomysł na pierwsze piwo.

              Wyszło mi 6 stopni, postanowilem wiec zagotowac i odparowac troche wody.
              Długo to trwało, teraz się chłodzi na balkonie wszystko.
              Czy coś z tego wyjdzie to zobaczymy, prawdopodobnie też dodam cukru i jutro może napiszę więcej.
              Nie wiem jaka masz instrukcje, ale w necie jest taka
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23931

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukaszmr Wyświetlenie odpowiedzi
                No i ja to rozumiem tylko czemu na opakowaniu tego słodu pisze żeby zalać 20 do 25 litrów?? i nie jest nic wspomniane o dodaniu dodatkowego cukru
                Nie wiem co producentowi przyświecało by tak napisać.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • mflasinski
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.12
                  • 35

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie wiem jaka masz instrukcje, ale w necie jest taka
                  http://sklep.wes.pl/?d=produkt&id=7
                  Na puszce 1,7l jest dokładnie taka instrukcja: http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&id...=pk&&m=3&&md=3
                  Moim zdaniem wprowadza ludzi w błąd...

                  Comment

                  • Gabe
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.03
                    • 405

                    #10
                    Jeśli naprawdę jest taka instrukcja na puszce jak w linku, który podałeś, to mnie by zaniepokoiła liczba mnoga w "Puszki z ekstraktami słodowymi (nachmielonym i nienachmielonym)" oraz "zawartość puszek".

                    Comment

                    • mflasinski
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.12
                      • 35

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jeśli naprawdę jest taka instrukcja na puszce jak w linku, który podałeś, to mnie by zaniepokoiła liczba mnoga w "Puszki z ekstraktami słodowymi (nachmielonym i nienachmielonym)" oraz "zawartość puszek".
                      No niby tak, ale wystarczyłaby tabelka albo chociaż napis taki jak w sklepie, że puszka jest na 12litrów...
                      Jak się warzy swoje pierwsze piwo, w dodatku czyta się wszędzie, że puszki np. Coopersa wystarczają na 23l piwa to później tak to wychodzi...
                      Pewnie długo będę miał awersję do puszek WES-a.

                      Wracając do tematu to dodałem 2/3 szklanki cukru co podniosło BLG do 7-8 stopni, o 1.30 poszedłem spać zostawiając zakryty fermentator, a w niej brzeczkę w temp. 50st C. Rano o 6.30 dodałem drożdży i odstawiłem fermentator.

                      I teraz pytanie czy to ma sens w ogóle, bawienie się później w fermentację cichą, przelewanie do butelek jak wyjdzie rozwodnione i słabe piwo. Czy może lepiej wylać ?
                      Pytam, bo nie wiem jaki wpływ może mieć to, że przelewałem z fermentatora go gara, gotowałem, pozniej chłodziłem na balkonie. Może to po prostu nie może się udać.

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Lepiej przefermentować i wypić. Nie zatrujesz się.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • Gabe
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.03
                          • 405

                          #13
                          Jeśli zmierzyłeś gęstość brzeczki w temperaturze 50stC, to tak naprawdę będzie to ok 10,5blg, czyli całkiem przyzwoicie. Tak jak pisze zgoda, przefermentuj i wypij.

                          Wylewaj tylko jak się popsuje

                          Comment

                          • mflasinski
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.12
                            • 35

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jeśli zmierzyłeś gęstość brzeczki w temperaturze 50stC, to tak naprawdę będzie to ok 10,5blg, czyli całkiem przyzwoicie. Tak jak pisze zgoda, przefermentuj i wypij.

                            Wylewaj tylko jak się popsuje
                            Zmierzyłem w temperaturze 50stopni i wyszło mi 6.
                            Znalazlem wzor: BLG = 6 + (50-20)*0.05 = 7,5
                            Czyli słabo.

                            Ale dzięki za rady, nie będę wylewał.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              No i czytać, czytać, czytać. Wszystko już zostało opisane wiele razy.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X