Ale zrobiłem głupotę! Czy to już koniec?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • titobanditoo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 21

    #16
    Hahaha...dziękuje za link

    Z żoną poradzę sobie sam ale co do piwa to mam jeszcze jedno pytanie...

    Pierwsza pucha wyszła mi chyba jak należy. Fermentacja trwała co prawda szybko bo nie całe dwie doby...z 10,5blg do 2blg. ale smak piwa...przed wsypaniem soli był wspaniały.

    Już jutro dotrze do mnie kolejna pucha. Coopers DRAUGHT 1,7kg

    Chcę zrobić taki myk: Pucha 1,7kg + BA Brew-kit PLUS 1kg + 1kg glukozy krystalicznej + łyżeczka glukozy przy rozlewaniu do butelek 0,5l

    Widziałem kiedyś na filmie jak koleś zrobił puszkę z 1kg ekstraktem słodowym + 1kg cukru.

    Nie wiem co mu wyszło ale twierdził że piwko będzie mocniejsze.

    Czy taka kombinacja nie wysadzi mi butelek po kapslowaniu?

    Comment

    • Hedin
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.02
      • 370

      #17
      Nigdy tak nie próbowałem ale jakoś mnie nawet nie kusi. Nawet uwarzenie piwa na wzór trappista mnie zniechęca, ze względu na obecny cukier w przepisach.
      To pewnie kwestia gustu, ale też tego, co chcesz osiągnąć. Alkohol w smaku może być wyczuwalny, z tego co doczytałem na forum. Ale może takie piwo lubisz.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #18
        Nie bój się cukru. Do I wś cukier inwertowany to był obowiązkowy dodatek do brytyjskich ale. I tak możnaby długo wyliczać.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • titobanditoo
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.12
          • 21

          #19
          OK. Ciągnę ten temat dalej...

          Nastawiłem nową warkę Coopers Draught jasne 1,7kg.

          Mam kilka pytań:

          Dodałem do niego 1kg BA brewkit plus i 0.5kg glukozy...nie wiem czego piwo w fermentatorze jest strasznie ciemne(?)...przy poprzedniej mojej warce piwa jasnego brzeczka wyglądała zupełnie inaczej...była jasna..nie mal że przezroczysta.

          Druga sprawa to czy straszną zbrodnią jest pobranie brzeczki do badań zaraz po zadaniu drożdży? Wiem że tą operację przeprowadza się przed drożdżeniem. Później zdałem sobie sprawę że tą operacją mogłem przez przypadek wyciągnąć trochę cennych drożdży z brzeczki.

          Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi...oraz na początek fermentacji

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Kolor piwa sprawdza się w szklance, nie w wiadrze, ale teraz już odpuść. Nie mam pojęcia dlaczego w poprzedniej warce było bardzo jasne.

            Drożdży nie zabraknie, jeśli ich specjalnie nie wyławiałeś. Obyś tylko nie zakaził piwa przy pobieraniu próbki.

            Nic się nie martw będzie dobrze.

            Comment

            • Gabe
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.03
              • 405

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
              Nie mam pojęcia dlaczego w poprzedniej warce było bardzo jasne.
              Może od soli?

              Comment

              • kamcio1990
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.11
                • 300

                #22
                Zsiwiało ze strachu ;-)

                Comment

                • titobanditoo
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.12
                  • 21

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
                  Może od soli?

                  Hehe jeszcze przed zadaniem soli było bardzo jasne.

                  W instrukcji do puszki była informacja że z czasem zawartość może stać się ciemniejsza...wygrzebałem puchę z kosza i sprawdziłem datę... marzec 2012r!
                  Czyli kupiłem puchę z 3 miesięcznym terminem! Mozę to to...(?)

                  Co do drożdży to już nie mam żadnych obaw...wczoraj o 16.00 je zadałem a dzisiaj o 9.00 rurka bulgotała jak szalona i jest sporo piany na której są jakieś dziwne czarne plamy... Tak jak by ktoś nasypał suchej ciemniej ziemi (NA 100% TO NIE SPRAWKA ŻONY)!
                  Dosyć szybko rozpoczęła się fermentacja ale jest to spowodowane prawdopodobnie temperaturą pomieszczenia...24-25'C
                  Szkoda że nie mam termometru przyklejonego do fermentatora...miałem tylko jeden i przykleiłem go do fermentatora bez kranika (przy pierwszej warce)...teraz robię z kranikiem bo nie będę zlewał na cichą tylko od razu zleję do butelek.
                  Mam za to termometr analogowy do badania mięsa..taki ze szpikulcem i co raz muszę go myć i wkładać do brzeczki.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #24
                    Po co wkładasz tam termometr? Daj temu piwu spokój.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #25
                      U mnie nawet witbier w wiadrze ma prawie brązowy kolor. W szklance będzie złoty, uspokój się!

                      Comment

                      • titobanditoo
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.12
                        • 21

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        Po co wkładasz tam termometr? Daj temu piwu spokój.
                        Słyszałem że trzeba kontrolować temp często...z razie czegoś to nawet chłodzić lub podgrzewać brzeczkę.

                        Mam przeczucie że tym razem moje piwko się uda

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika titobanditoo
                          wygrzebałem puchę z kosza i sprawdziłem datę... marzec 2012r!
                          Czyli kupiłem puchę z 3 miesięcznym terminem! Mozę to to...(?)
                          Może to CO? Nie widzę związku. Z niczym.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika titobanditoo
                            Słyszałem że trzeba kontrolować temp często...z razie czegoś to nawet chłodzić lub podgrzewać brzeczkę.
                            Niczego nie masz kontrolować. Zamknij wiadro i nie dotykaj go przez tydzień.

                            Comment

                            • titobanditoo
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.12
                              • 21

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Może to CO? Nie widzę związku. Z niczym.
                              W instrukcji dołączonej do puszki było napisane że im ekstrakt starszy tym coraz bardziej ciemnieje...moja puszka była..no można powiedzieć że prawie przeterminowana więc może zawartość mojej puszki po prostu zrobiła się ciemniejsza niż jak miała by jeszcze np rok do końca ważności. I dlatego moja brzeczka jest taka ciemna teraz.

                              15.03.2012 to krótka data jak na produkt puszkowy.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez titobanditoo; 2011-12-30, 17:21.

                              Comment

                              • titobanditoo
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2011.12
                                • 21

                                #30
                                Witajcie.

                                Mam kilka pytań odnośnie mojego młodego piwka...

                                Udało mi się uchronić moje piwko przed żoną aż do końca fermentacji

                                Fermentacja przebiegła książkowo...30.12.2011-02.01.2012. Dużo piany i dużo bulgotania przez rurkę. Dzisiaj zbadałem Blg...początkowe 11.5 a dzisiaj 1...

                                Ale...próbkę którą pobrałem do badań przelałem kilka razy pomiędzy dwiema szklankami i przeraził mnie zupełny BRAK PIANY! Smak piwa..hmm...nigdy lepszego nie piłem...mimo że bez bombelków

                                Czy ten brak piany można nadrobić po przez refermentację w butelkach?

                                Przy pierwszej warce...jeszcze przed zadaniem soli przez żonę ale już po fermentacji piwo pieniło się piękną białą pianą...musiałem odczekać aż opadnie aby prawidłowo odczytać pomiar blg w menzurce...w tej warce piany nie ma...nawet jak intensywnie przelewałem pomiędzy szklankami.

                                Jak najlepiej umyć/zdezynfekować/przygotować butelki szklane do zalania piwem?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • Rychu80
                                  Woda źródlana do nastawu przegotować ?
                                  Rychu80
                                  Witam

                                  Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...
                                  2019-01-29, 19:01
                                • heckler
                                  Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                                  heckler
                                  Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                                  2025-01-02, 07:46
                                • ziomalisz
                                  pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
                                  ziomalisz
                                  od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
                                  2018-05-28, 09:32
                                • dadek
                                  Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                  dadek
                                  Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                  2024-10-23, 00:37
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...