Ale zrobiłem głupotę! Czy to już koniec?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • titobanditoo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 21

Hahaha...dziękuje za link

Z żoną poradzę sobie sam ale co do piwa to mam jeszcze jedno pytanie...

Pierwsza pucha wyszła mi chyba jak należy. Fermentacja trwała co prawda szybko bo nie całe dwie doby...z 10,5blg do 2blg. ale smak piwa...przed wsypaniem soli był wspaniały.

Już jutro dotrze do mnie kolejna pucha. Coopers DRAUGHT 1,7kg

Chcę zrobić taki myk: Pucha 1,7kg + BA Brew-kit PLUS 1kg + 1kg glukozy krystalicznej + łyżeczka glukozy przy rozlewaniu do butelek 0,5l

Widziałem kiedyś na filmie jak koleś zrobił puszkę z 1kg ekstraktem słodowym + 1kg cukru.

Nie wiem co mu wyszło ale twierdził że piwko będzie mocniejsze.

Czy taka kombinacja nie wysadzi mi butelek po kapslowaniu?

Comment

• Hedin
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.02
      • 370

Nigdy tak nie próbowałem ale jakoś mnie nawet nie kusi. Nawet uwarzenie piwa na wzór trappista mnie zniechęca, ze względu na obecny cukier w przepisach.
      To pewnie kwestia gustu, ale też tego, co chcesz osiągnąć. Alkohol w smaku może być wyczuwalny, z tego co doczytałem na forum. Ale może takie piwo lubisz.

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Nie bój się cukru. Do I wś cukier inwertowany to był obowiązkowy dodatek do brytyjskich ale. I tak możnaby długo wyliczać.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• titobanditoo
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.12
          • 21

OK. Ciągnę ten temat dalej...

Nastawiłem nową warkę Coopers Draught jasne 1,7kg.

Mam kilka pytań:

Dodałem do niego 1kg BA brewkit plus i 0.5kg glukozy...nie wiem czego piwo w fermentatorze jest strasznie ciemne(?)...przy poprzedniej mojej warce piwa jasnego brzeczka wyglądała zupełnie inaczej...była jasna..nie mal że przezroczysta.

Druga sprawa to czy straszną zbrodnią jest pobranie brzeczki do badań zaraz po zadaniu drożdży? Wiem że tą operację przeprowadza się przed drożdżeniem. Później zdałem sobie sprawę że tą operacją mogłem przez przypadek wyciągnąć trochę cennych drożdży z brzeczki.

Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi...oraz na początek fermentacji

Comment

• Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

Kolor piwa sprawdza się w szklance, nie w wiadrze, ale teraz już odpuść. Nie mam pojęcia dlaczego w poprzedniej warce było bardzo jasne.

Drożdży nie zabraknie, jeśli ich specjalnie nie wyławiałeś. Obyś tylko nie zakaził piwa przy pobieraniu próbki.

Nic się nie martw będzie dobrze.

Comment

• Gabe
              • 2010.03
              • 405

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie mam pojęcia dlaczego w poprzedniej warce było bardzo jasne.
              Może od soli?

Comment

• kamcio1990
                • 2010.11
                • 300

Zsiwiało ze strachu ;-)

Comment

• titobanditoo
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.12
                  • 21

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                  Może od soli?

Hehe jeszcze przed zadaniem soli było bardzo jasne.

W instrukcji do puszki była informacja że z czasem zawartość może stać się ciemniejsza...wygrzebałem puchę z kosza i sprawdziłem datę... marzec 2012r!
                  Czyli kupiłem puchę z 3 miesięcznym terminem! Mozę to to...(?)

Co do drożdży to już nie mam żadnych obaw...wczoraj o 16.00 je zadałem a dzisiaj o 9.00 rurka bulgotała jak szalona i jest sporo piany na której są jakieś dziwne czarne plamy... Tak jak by ktoś nasypał suchej ciemniej ziemi (NA 100% TO NIE SPRAWKA ŻONY)!
                  Dosyć szybko rozpoczęła się fermentacja ale jest to spowodowane prawdopodobnie temperaturą pomieszczenia...24-25'C
                  Szkoda że nie mam termometru przyklejonego do fermentatora...miałem tylko jeden i przykleiłem go do fermentatora bez kranika (przy pierwszej warce)...teraz robię z kranikiem bo nie będę zlewał na cichą tylko od razu zleję do butelek.
                  Mam za to termometr analogowy do badania mięsa..taki ze szpikulcem i co raz muszę go myć i wkładać do brzeczki.

Comment

• jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

Po co wkładasz tam termometr? Daj temu piwu spokój.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

Comment

• Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

U mnie nawet witbier w wiadrze ma prawie brązowy kolor. W szklance będzie złoty, uspokój się!

Comment

• titobanditoo
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.12
                        • 21

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Po co wkładasz tam termometr? Daj temu piwu spokój.
                        Słyszałem że trzeba kontrolować temp często...z razie czegoś to nawet chłodzić lub podgrzewać brzeczkę.

Mam przeczucie że tym razem moje piwko się uda

Comment

• Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika titobanditoo Wyświetlenie odpowiedzi
                          wygrzebałem puchę z kosza i sprawdziłem datę... marzec 2012r!
                          Czyli kupiłem puchę z 3 miesięcznym terminem! Mozę to to...(?)
                          Może to CO? Nie widzę związku. Z niczym.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika titobanditoo Wyświetlenie odpowiedzi
                            Słyszałem że trzeba kontrolować temp często...z razie czegoś to nawet chłodzić lub podgrzewać brzeczkę.
                            Niczego nie masz kontrolować. Zamknij wiadro i nie dotykaj go przez tydzień.

Comment

• titobanditoo
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.12
                              • 21

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Może to CO? Nie widzę związku. Z niczym.
                              W instrukcji dołączonej do puszki było napisane że im ekstrakt starszy tym coraz bardziej ciemnieje...moja puszka była..no można powiedzieć że prawie przeterminowana więc może zawartość mojej puszki po prostu zrobiła się ciemniejsza niż jak miała by jeszcze np rok do końca ważności. I dlatego moja brzeczka jest taka ciemna teraz.

15.03.2012 to krótka data jak na produkt puszkowy.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez titobanditoo; 2011-12-30, 17:21.

Comment

• titobanditoo
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2011.12
                                • 21

Witajcie.

Mam kilka pytań odnośnie mojego młodego piwka...

Udało mi się uchronić moje piwko przed żoną aż do końca fermentacji

Fermentacja przebiegła książkowo...30.12.2011-02.01.2012. Dużo piany i dużo bulgotania przez rurkę. Dzisiaj zbadałem Blg...początkowe 11.5 a dzisiaj 1...

Ale...próbkę którą pobrałem do badań przelałem kilka razy pomiędzy dwiema szklankami i przeraził mnie zupełny BRAK PIANY! Smak piwa..hmm...nigdy lepszego nie piłem...mimo że bez bombelków

Czy ten brak piany można nadrobić po przez refermentację w butelkach?

Przy pierwszej warce...jeszcze przed zadaniem soli przez żonę ale już po fermentacji piwo pieniło się piękną białą pianą...musiałem odczekać aż opadnie aby prawidłowo odczytać pomiar blg w menzurce...w tej warce piany nie ma...nawet jak intensywnie przelewałem pomiędzy szklankami.

Jak najlepiej umyć/zdezynfekować/przygotować butelki szklane do zalania piwem?

Comment

Przetwarzanie...
                                X