Ale zrobiłem głupotę! Czy to już koniec?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #31
    W jakim celu przelewasz kilka razy między szklankami?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • titobanditoo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.12
      • 21

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      W jakim celu przelewasz kilka razy między szklankami?
      Najpierw kiedy wlewałem piwo do menzurki to przy pierwszej warce było masa piany...przy obecnej nie było prawie nic...a przelewałem ze szklanki do szklanki po to aby zrobić tą pianę...nie udało mi się...tzn pojawiła się na chwilkę ale zaraz bardzo szybko zniknęła. To mnie martwi.

      Comment

      • crocco
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.12
        • 590

        #33
        Piwo nagazuje się w butelce,nic się nie przejmuj.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #34
          Przed wypiciem też przelewasz dla piany?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Można dosypać soli, to się spieni.

            Comment

            • cororo
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.04
              • 766

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Można dosypać soli, to się spieni.
              Teraz żona planuje dodać pieprzu.

              Comment

              • titobanditoo
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.12
                • 21

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Można dosypać soli, to się spieni.
                He he he...

                Szczęśliwie piwo jest już w butelce. Najbardziej się boje o zakażenie. Starałem się dezynfekować wszystko starannie ale tak sobie mi to wychodziło. Nie mam za bardzo warunków do mycia butelek.

                Płyn do naczyń + ciepła woda + szczota do butelek a po opłukaniu zadałem oxi one w butelce do spryskiwania kwiatków (do środka butelki) Schło to godzinkę w skrzynce dnem do góry. Nie płukałem tego oxi bo niby nie ma potrzeby. Jeśli ta warka mi wyjdzie jak trzeba to mam zamiar dokupić jakiś stojak/suszarkę na butelki.

                Pierwsza degustacja na początku lutego!

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13961

                  #38
                  Jeśli to butelki po własnym spożyciu, od razu opłukane i wysuszone, to nie masz co drżeć

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • titobanditoo
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.12
                    • 21

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                    Jeśli to butelki po własnym spożyciu, od razu opłukane i wysuszone, to nie masz co drżeć
                    A no właśnie...butelki załatwiłem ze sklepu razem ze skrzynkami. Umyłem szczotką do butelek oczywiście z płynem...dokładnie opłukałem ciepłą wodą oraz użyłem oxi one w spryskiwaczu do środka...zostawiłem na ok godzinę aż wyschną (podobno nie trzeba płukać po zastosowaniu tego preparatu)

                    I kiedy już zacząłem rozlewanie w niektórych butelkach widziałem odrobinkę takiego jak by zaparowania...kropelek wody. Butelki suszyły się ok godzinę dnem do góry.

                    Czy te kropelki mogą wpłynąć negatywnie na moje piwo?
                    Podobno po zastosowaniu oxi one szkodliwe bakterie ulatniają się z powietrzem a więc te kropelki były czyste...?

                    Dzisiaj miną czwarty dzień od zakapslowania. W butelkach które zalewałem na końcu widać na dnie delikatny osad...piwa ogóle klarują się i są coraz bardziej przezroczyste.

                    Comment

                    • dknap
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.08
                      • 130

                      #40
                      Osad z fermentora. Za miesiąc we wszystkich butelkach będziesz miał osad rożdżowy z refermentacji.

                      Comment

                      • titobanditoo
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.12
                        • 21

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap
                        Osad z fermentora. Za miesiąc we wszystkich butelkach będziesz miał osad rożdżowy z refermentacji.
                        No ale to chyba nic groźnego?...prawda?

                        Comment

                        • Gabe
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.03
                          • 405

                          #42
                          Bardzo. Albo wcale. Zależy co masz na myśli.

                          http://browar.biz/forum/search.php?searchid=2671767. A jak nie zadziała, to
                          http://browar.biz/forum/search.php i wpisz "osad drożdżowy"

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • Grbuy
                            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                            Grbuy
                            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                            2023-11-30, 20:57
                          • Rychu80
                            Woda źródlana do nastawu przegotować ?
                            Rychu80
                            Witam

                            Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...
                            2019-01-29, 19:01
                          • heckler
                            Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                            heckler
                            Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                            2025-01-02, 07:46
                          • ziomalisz
                            pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
                            ziomalisz
                            od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
                            2018-05-28, 09:32
                          • dadek
                            Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                            dadek
                            Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                            2024-10-23, 00:37
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...