W jakim celu przelewasz kilka razy między szklankami?
Ale zrobiłem głupotę! Czy to już koniec?
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziW jakim celu przelewasz kilka razy między szklankami?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziMożna dosypać soli, to się spieni.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziMożna dosypać soli, to się spieni.
Szczęśliwie piwo jest już w butelce. Najbardziej się boje o zakażenie. Starałem się dezynfekować wszystko starannie ale tak sobie mi to wychodziło. Nie mam za bardzo warunków do mycia butelek.
Płyn do naczyń + ciepła woda + szczota do butelek a po opłukaniu zadałem oxi one w butelce do spryskiwania kwiatków (do środka butelki) Schło to godzinkę w skrzynce dnem do góry. Nie płukałem tego oxi bo niby nie ma potrzeby. Jeśli ta warka mi wyjdzie jak trzeba to mam zamiar dokupić jakiś stojak/suszarkę na butelki.
Pierwsza degustacja na początku lutego!
Comment
-
-
Jeśli to butelki po własnym spożyciu, od razu opłukane i wysuszone, to nie masz co drżeć
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziJeśli to butelki po własnym spożyciu, od razu opłukane i wysuszone, to nie masz co drżeć
I kiedy już zacząłem rozlewanie w niektórych butelkach widziałem odrobinkę takiego jak by zaparowania...kropelek wody. Butelki suszyły się ok godzinę dnem do góry.
Czy te kropelki mogą wpłynąć negatywnie na moje piwo?
Podobno po zastosowaniu oxi one szkodliwe bakterie ulatniają się z powietrzem a więc te kropelki były czyste...?
Dzisiaj miną czwarty dzień od zakapslowania. W butelkach które zalewałem na końcu widać na dnie delikatny osad...piwa ogóle klarują się i są coraz bardziej przezroczyste.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedziOsad z fermentora. Za miesiąc we wszystkich butelkach będziesz miał osad rożdżowy z refermentacji.
Comment
-
-
Bardzo. Albo wcale. Zależy co masz na myśli.
http://browar.biz/forum/search.php?searchid=2671767. A jak nie zadziała, to
http://browar.biz/forum/search.php i wpisz "osad drożdżowy"
Comment
-
Comment