Butelki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukaszmr
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 4

Butelki

Witam wszystkich.
    Przechodzę od razu do rzeczy a więc szukam na forum jak przygotować butelki przed rozlaniem i trochę nie rozumiem czy trzeba butelki dodatkowo dezynfekować np pirosiarczanem sodu czy wystarczy tylko umyć wodą z płynem do naczyń. Dlatego mam prośbę abyście napisali jak wy się za to zabieracie
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

Comment

• WojciechT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2546

Nie chcę zakładać nowego tematu, a mam pytanie. Nie znalazłem na nie odpowiedzi na forum.

Czy piwo - zamiast do butelek - można rozlać do takich pojemników?

Czy do rozlewu nadają się również butelki po winie musującym lub piwie Cuvee du Chateau?

Kiedyś uwielbiałem to piwo i mam na półce sporo butelek - i po prostu zastanawiam się, czy mogę ich użyć. Czy po rozlaniu piwo wystarczy zakorkować, czy trzeba jeszcze dodatkowo zabezpieczyć szyjkę? Czy korek wyłącznie korkowy, czy może być plastikowy?

Comment

• WojciechT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2546

Poważnie nikt nie jest w stanie mi pomóc? :>

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

Możesz rozlewać do czego dusza zapragnie, ważne by pojemnik był szczelny i do spożywki. Inna sprawa to częstowanie gości słoikiem piwa
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

ostatnio trochę piwa porozlewałem w kilka butelek po winie musującym (dokładnie w 5) ... zakorkowałem plastykowymi korkami od szampana ... myślałem że będzie coś się działo(?). Po miesiącu miałem "pracowity" wikend w garażu ... smakowało dobrze ... nagazowane odpowiednio ... wnioski same się nasuwają

Comment

• WojciechT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Możesz rozlewać do czego dusza zapragnie, ważne by pojemnik był szczelny i do spożywki. Inna sprawa to częstowanie gości słoikiem piwa
              W niektórych modnych, hipsterskich lokalach ponoć można się raczyć piwem wprost ze słoika

To super, dzięki za info.

Comment

• andrzejba
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.05
                • 50

Jak wcześniej napisali koledzy nalewaj do czego chcesz byle pojemniki były szczelne i zdezynfekowane oraz nadające się do spożywki, ale sądzę że po 10 warce dojdziesz do przemyśleń czy nie kupić kegów bo umycie 400 butelek to dużo czasu. Co prawda jest to wydatek nie mały, ale ile zaoszczędzisz czasu a czas to pieniądz.

Comment

• MarcinKan
                  • 2013.02
                  • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejba Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jak wcześniej napisali koledzy nalewaj do czego chcesz byle pojemniki były szczelne i zdezynfekowane oraz nadające się do spożywki, ale sądzę że po 10 warce dojdziesz do przemyśleń czy nie kupić kegów bo umycie 400 butelek to dużo czasu. Co prawda jest to wydatek nie mały, ale ile zaoszczędzisz czasu a czas to pieniądz.
                  no właśnie wkurzające jest to ciągłe mycie butelek ... ja zastanawiam się nad takimi mini kegami 5l ...
                  oglądałem kiedyś kolesia na youtube który nawet sensownie umotywował rozlewanie do 5tek. Mianowicie taką piątkę można se odłożyć na półkę "na potem". Na imprezkę można towarzystwo uraczyć "próbkami" różnych piwek ... Tyle, że lekko drogawo wychodzą te 5ki, z 2 strony co miesiąc kupić se z 1-2-3 i po paru miesiącach będzie już przyzwoita ilość. No i jeszcze mechanizm - pompka na naboje z gazem (na innym wątku była jakiś czas temu dyskusja pompka ręczna i gazowa ... raczej wygrywa na naboje) też inwestycja ... no ale czego nie robi się dla hobby

Comment

• gwzd
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2012.01
                    • 622

Jak komuś nie chce się myć butelek to proponuję wyparzać je w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez około 15 minut - mamy je zdezynfekowane szybko, skutecznie i małym nakładem pracy.

Comment

• MarcinKan
                      • 2013.02
                      • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak komuś nie chce się myć butelek to proponuję wyparzać je w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez około 15 minut - mamy je zdezynfekowane szybko, skutecznie i małym nakładem pracy.
                      do wysterylizowania oki ... ale umyć i tak trzeba aby pozbyć się jakiś trwałych zanieczyszczeń

Comment

• gwzd
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2012.01
                        • 622

Jeśli czyścisz butelki na bieżąco po wypiciu z nich piwa to wystarczy przepłukać wodą, aby pozbyć się drobin kurzu itp.

Comment

• MarcinKan
                          • 2013.02
                          • 191

Jeśli czyścisz butelki na bieżąco po wypiciu z nich piwa to wystarczy przepłukać wodą, aby pozbyć się drobin kurzu itp.
                          generalnie zaraz po wypiciu przepłukuje na bieżąco, ale przed rozlaniem zawsze myje je jeszcze raz. Nie będę się upierać, że jest to konieczne zobaczę przed kolejnym rozlewaniem. Faktycznie może niepotrzebnie wylewam w kanalizę duże ilości wody

Comment

• anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                            generalnie zaraz po wypiciu przepłukuje na bieżąco, ale przed rozlaniem zawsze myje je jeszcze raz. Nie będę się upierać, że jest to konieczne zobaczę przed kolejnym rozlewaniem. Faktycznie może niepotrzebnie wylewam w kanalizę duże ilości wody
                            Do piekarnika i tak musisz dac czyste, umyte butelki.Do dezynfekcji dużo wody nie idzie
                            Mniej książków więcej piwa

Comment

• WojciechT
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2012.09
                              • 2546

Z tym, że mam głównie butelki z zamknięciem patentowym, więc wypiekanie odpada.

Comment

Przetwarzanie...
                              X