Pomiar blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tpr Wyświetlenie odpowiedzi
    Czyli normalnie nabrać piwka jakimś naczyniem?
    Wrzucić, zmierzyć, wyjąć, zamknąć fermentor.

    Comment

    • kosimazakii
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.12
      • 26

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tpr Wyświetlenie odpowiedzi
      Dodam tylko, że piwo jest na cichej, piana całkiem spora
      W takim razie piwo nie jest na cichej

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #18
        Jakie piwo i na jakich drożdżach?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • tpr
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.01
          • 46

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosimazakii Wyświetlenie odpowiedzi
          W takim razie piwo nie jest na cichej
          Czytam i czytam o tej cichej i oczywiście się pomyliłem w tym poście. Chodziło mi o burzliwą.

          Comment

          • kosimazakii
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.12
            • 26

            #20
            No to jak jest wysoka piana, to nie trzeba mierzyć, bo wynik jest znany z góry. Brzeczka jeszcze fermentuje. Poczekaj kilka dni od momentu, kiedy powierzchnia się uspokoi. Wtedy albo - dezynfekujesz aerometr i wkładasz bezpośrednio do zbiornika lub przelewasz trochę brzeczki do menzurki jakimś wyjałowionym naczyniem i mierzysz w menzurce. Opcja 2. ma taką przewagę, że przy okazji możesz ocenić klarowność brzeczki w menzurce. Kolejna ważna zaleta tej metody, to fakt, że po pomiarze zawartośc menzurki ląduje w żołądku

            Comment

            • Ascheron
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.01
              • 7

              #21
              Co wy tacy niecierpliwi...
              moja warka stala sobie 8 dni wiecej niz trzeba i sie pieknie wyrobilo.
              podstawowa sprawa to jakie piwo jesli z brewkita to warzyc jeden dziendluzej i nie pchac sie do tego piwa. niech sobie pracuje

              Comment

              • tpr
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.01
                • 46

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ascheron Wyświetlenie odpowiedzi
                Co wy tacy niecierpliwi...
                moja warka stala sobie 8 dni wiecej niz trzeba i sie pieknie wyrobilo.
                podstawowa sprawa to jakie piwo jesli z brewkita to warzyc jeden dziendluzej i nie pchac sie do tego piwa. niech sobie pracuje
                Koelsch z zacieraniem. Dam mu postać, i wcale nie jestem niecierpliwy :-) Pomiar BLG potrzebny mi był z innego powodu. Otóż, jak opisuję w innym wątku, nie zdekantowałem piwa znad osadu i białek (glutów, które wytrąciły mi się po chmieleniu), a chciałem zebrać gęstwę. jkocurek w międzyczasie zasugerował zlanie piwa trochę szybciej na cichą (przy około 4-5 BLG). Stąd pomysł z wrzuceniem ballomierza. Niemniej jednak dzięki za wszelkie sugestie. Oczywiście się do nich zastosuję.

                A przy okazji to drożdżaki zamierzam zebrać do słoiczka z piany. Jest jej całkiem sporo.
                Ostatnia zmiana dokonana przez tpr; 2012-01-17, 16:40.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X