Filtracja i podbicie i skrobia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawel1962
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 1

    Filtracja i podbicie i skrobia

    Witam, zrobiłem już parę warek z gotowców, teraz chciałbym zrobić coś ze słodów. I tu pytanie odnośnie filtracji. Mam pare kadzi BA, z jednej chce zrobić filtr. Jakiej wielkości otwory zrobić. Przeczytałem że 1,8mm, bądź 1 mm - czy 1mm to nie za mało a czy 1,8mm to nie za dużo :-). Ile "na oko" zrobić tych otworów. I drugie pytanie odnośnie podbicia. Rozumiem że jak włożę jedną kadź w drugą, to tą przerwę między kadziami trzeba wypełnić gorącą wodą. Czyli zacier podczas filtracji połączy się z tą wodą? Czy w związku z tym, przy zacieraniu trzeba dać mniej wody?
    Czy zamiast Jodowego Wskaźnika Skrobi, mogę użyć płynu Lugola, bądź samej jodyny?
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Zostaw wiaderka w spokoju, zainwestuj 26,20zł i po problemie:
    Akcesoria Sprzęt / różne Filtrator z oplotu Doskonały filtrator wykonany ze stali nierdzewnej niezbędny w procesie warzenia z zacieraniem. Można go zamontować w pojemniku fermentacyjnym z kranikiem. Idealnie pasuje do czerwonego kranika z naszej oferty. Długość: ok. 75 cm Rozmiar gwintu n

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Od końca:
      1. Możesz użyć płynu Lugola.
      2. Zacieranie nie ma nic do filtracji, ewentualna korekta byłaby na etapie wysładzania (edit: pomyłka). Woda się raczej nie miesza (chyba, że dasz za dużo na podbicie).
      3. Nie używam już wiadra i nie pamiętam jakiej fi były te otwory, ale zrobiłem ich ze 200: http://www.browar.biz/forum/showpost...5&postcount=20
      4. Jeśli jeszcze nie popsułeś fermentatora, to rzeczywiście propozycja Roberta jest dużo korzystniejsza (zarówno finansowo jak i technologicznie).
      Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-12-31, 17:07.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X