Chmielenie części brzeczki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prankster
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.01
    • 1

Witam, odświeżam temat gdyż ne chcę zakładać kolejnego o tym samym tytule.
    Mógłbym zacząć tego posta jak "kosimazakii" ponad 6 lat temu ale, że sporo już poczytałem to chcę jedynie uporządkować to co już wiem.

Chciałbym uwarzyć a może bardziej nachmielić coś własnego, piwo w domu robię od około 2 lat,
    na początku tylko brewkity + cukier,
    później brewkity + cukier ale na wyższe blg niż w przepisie, trochę na miodzie zamiast cukru,
    dalej były próby z innymi drożdżami górnej fermentacji (do 22blg),
    fermentacja w stałej temperaturze (chłodnica na 19 lub 18* przez całą burzliwą),
    ostatnio brewkity + ekstrakty słodowe płynne niechmielone, również na wyższe blg niż przepis na puszce + drożdże us-05 + chłodzenie i dodatkowo dochmielanie na cichej na aromat.
    Jestem żywo zainteresowany chmieleniem płynnych ekstraktów słodowych we własnym zakresie ale jak pisał założyciel wątku nie dysponuję "jeszcze" garem o odpowiedniej pojemności.
    Teraz zaczyna się pytanie - jak poradzić sobie z nachmieleniem brzeczki za pomocą garnka 5l?
    Opcji jest kilka i nie wiem za bardzo, która da najlepszy efekt.
    W związku z tym, że nie będę "jeszcze" zacierał to wykorzystam słody niechmielone, których w/g producenta gotować nie trzeba, wystarczy tylko dodać do wrzątku (jak brewkit) i wymieszać z wodą w fermentatorze.
    A) herbatka chmielowa - ktoś już pisał o chemii, białkach, że nachmielenie wody to nie to samo co nachmielenie brzeczki, plusem natomiast jest duże uproszczenie procesu,
    B) partial boil - wyczytałem również o chmieleniu części brzeczki ale nie do końca jest to sprecyzowane co da lepszy efekt:
    - standardowe wykonanie nastawu w fermentatorze np 23L 15blg*, pobranie około 4 litrów owej brzeczki do gara 5L, nachmielenie go poprzez gotowanie i po wystudzeniu oddanie z powrotem do fermentatora,
    - chmielenie jednej puszki ekstraktu słodowego dopełnione wodą do 4 litrów co daje około 32blg, czy tak gęsta brzeczka nie będzie trudniej/słabiej się chmieliła.
    Jakieś inne proporcje/propozycje?
    Chmielić chciałbym standardowo 60 min + 20minut + około 5 minut,
    i jeszcze chciałem się upewnić co do chmielenia.

to chmielenie które opisałem trwa w sumie 60 minut (z czego ostatnie 20 goryczka i 5 aromat) czy 85 minut (60 +20+5) bo widziałem to na jakimś przepisie.
    wydaje mi się to pierwsze ale chcę się upewnić.

Nie chcę gotować wszystkiego na raty np 5 razy po 20%.
    Nie chcę odpowiedzi kup garnek 30L bo póki co chcę tylko chmielić ekstrakty a, jak to ogarnę to pewnie wykonam kolejny krok i wymyślę sprzęt pod zacieranie.

Jest w sieci sporo przepisów na piwo domowe z ekstraktów jedynie z chmieleniem bez zacierania i dlatego chcę tego spróbować.

Z góry dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję, że nie wywołam jakiejś kłótni.
    Pozdrawiam

Comment

• mikas86
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.08
      • 38

Ja bym chmielil nastaw o ekstrakcie zbliżonym do docelowego balingu. Chmielenie w większości przypadków trwa 60min z czego na goryczka wrzuca się od razu na całą godzinę, w połowie czyli po 30 min na smak i na koniec na aromat. Tak sobie myślę że ja na twoim miejscu chmielil bym tylko na goryczke a aromat na cichej ogarnął bo jak sypniesz ok 200 gr chmielu (z myślą o 20l) w 4 litry brzeczki to prawie połowa odpadnie z chmielinami

Comment

Przetwarzanie...
      X