Początek fermentacji czy infekcja?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zlewozmywak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 14

    #1

    Początek fermentacji czy infekcja?

    To moja piąta warka dopiero (czwarta z zacieraniem) więc niedoświadczenie nie pozwala mi samemu ocenić co to jest. Piwo uwarzone w środę, chłodzone w zamkniętym fermentorze całą noc. Drożdże (Saflager W34/70) zadane wczoraj rano przy temperaturze 17 stopni, obecnie temperatura wynosi 12. Czy to oznaka początku fermentacji czy jakaś zaraza?
    Attached Files
    Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    początek
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • TataPoli
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.06
      • 43

      #3
      Nie dawno uwarzyłem pierwszego lagera , początek fermentacji wyglądał podobnie. Zauważyłem że wolniej się rozkręcał niż w przypadku górniaków. Wieć z twoim piwem wszystko ok.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Daray
        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
        Daray
        Dzień dobry,

        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
        2023-03-13, 20:01
      • dadek
        Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
        dadek
        Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
        2023-10-06, 00:10
      • VidiBob
        Piana a brak wyraźnej fermentacji
        VidiBob
        Dzień dobry,
        zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
        2022-05-19, 14:36
      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 21:07
      • smir
        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
        smir
        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
        ...
        2021-05-24, 21:09
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...