Witam, ile tak naprawdę zużywa się wody w procesie zacierania?
Mam np. zestaw słodów do przygotowania 20 litrów piwa - 4,5 kg słodu. Najpierw zacieram w 15 litrach, ale pod koniec zacierania mam 13 litrów po filtracji (filtr z oplotu).
Rozumiem ze teraz przy wysłodzeniu powinienem użyć min 10 litrów wody, żeby przed gotowaniem mieć 23 litry, ponieważ w ciągu godziny gotowania/chmielenia ubędzie ze 3 litry wody.
Czy w trakcie zacierania bądź chmielenia można uzupełniać wyparowaną wodę?
Mam np. zestaw słodów do przygotowania 20 litrów piwa - 4,5 kg słodu. Najpierw zacieram w 15 litrach, ale pod koniec zacierania mam 13 litrów po filtracji (filtr z oplotu).
Rozumiem ze teraz przy wysłodzeniu powinienem użyć min 10 litrów wody, żeby przed gotowaniem mieć 23 litry, ponieważ w ciągu godziny gotowania/chmielenia ubędzie ze 3 litry wody.
Czy w trakcie zacierania bądź chmielenia można uzupełniać wyparowaną wodę?
Comment