Ile tak naprawdę zużywa się wody?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jurek12345
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 5

    #1

    Ile tak naprawdę zużywa się wody?

    Witam, ile tak naprawdę zużywa się wody w procesie zacierania?
    Mam np. zestaw słodów do przygotowania 20 litrów piwa - 4,5 kg słodu. Najpierw zacieram w 15 litrach, ale pod koniec zacierania mam 13 litrów po filtracji (filtr z oplotu).
    Rozumiem ze teraz przy wysłodzeniu powinienem użyć min 10 litrów wody, żeby przed gotowaniem mieć 23 litry, ponieważ w ciągu godziny gotowania/chmielenia ubędzie ze 3 litry wody.
    Czy w trakcie zacierania bądź chmielenia można uzupełniać wyparowaną wodę?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Można uzupełniać, ale z reguły lepiej (wydajniej) głębiej wysłodzić (np do 23l brzeczki). Ryzyko wg niektórych jest takie, że wg niektórych można w piwie można wyczuć tarniny z łuski, ale przy takim wysładzaniu nie powinno to jeszcze mieć miejsca.
    Wody w sumie potrzebujesz więcej - część zostanie w mokrym młócie. Poczytaj FAQ (link w moim podpisie).
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2012-01-01, 17:51.

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Będziesz potrzebował 30 litrów wody. Pi razy oko.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • jurek12345
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.04
        • 5

        #4
        Dzięki wszystkim
        Ostatnia zmiana dokonana przez jurek12345; 2012-01-01, 19:01.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Charlie44
          Problemy z gęstością początkową.
          Charlie44
          Cześć wszystkim,

          Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
          Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
          2019-01-14, 12:59
        • Serokomlak
          Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
          Serokomlak
          Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

          „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
          Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
          2024-11-03, 01:56
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...