Ile tak naprawdę zużywa się wody?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jurek12345
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 5

    Ile tak naprawdę zużywa się wody?

    Witam, ile tak naprawdę zużywa się wody w procesie zacierania?
    Mam np. zestaw słodów do przygotowania 20 litrów piwa - 4,5 kg słodu. Najpierw zacieram w 15 litrach, ale pod koniec zacierania mam 13 litrów po filtracji (filtr z oplotu).
    Rozumiem ze teraz przy wysłodzeniu powinienem użyć min 10 litrów wody, żeby przed gotowaniem mieć 23 litry, ponieważ w ciągu godziny gotowania/chmielenia ubędzie ze 3 litry wody.
    Czy w trakcie zacierania bądź chmielenia można uzupełniać wyparowaną wodę?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Można uzupełniać, ale z reguły lepiej (wydajniej) głębiej wysłodzić (np do 23l brzeczki). Ryzyko wg niektórych jest takie, że wg niektórych można w piwie można wyczuć tarniny z łuski, ale przy takim wysładzaniu nie powinno to jeszcze mieć miejsca.
    Wody w sumie potrzebujesz więcej - część zostanie w mokrym młócie. Poczytaj FAQ (link w moim podpisie).
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2012-01-01, 17:51.

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Będziesz potrzebował 30 litrów wody. Pi razy oko.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • jurek12345
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.04
        • 5

        #4
        Dzięki wszystkim
        Ostatnia zmiana dokonana przez jurek12345; 2012-01-01, 19:01.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X