Witam, Czy granulat różni się czymś od szyszki? Często w przepisach jest podana tylko waga chmielu. Czy waga granulatu = waga szyszki? Co lepiej stosować? Granulat czy szyszkę? Jest jakiś wątek o tym z 2001 roku, ale do końca nie wyjaśniono w nim jak to jest. No i przez 10 lat dużo się mogło zmienić
Czym się różni granulat od szyszki?
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Szyszka jest cała i granulat to sprasowana szyszka. Granulatu dajemy mniej.Last edited by jacer; 2012-01-02, 15:18.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Granulat to sprasowana szyszka. łatwiej go przechowywać np. w zamrażalniku.
Co kto lubi i jest mu wygodniej. Są zwolennicy tego i tego.Comment
-
Comment
-
Można policzyć tak
Wzorem Amerykanów, którzy wprowadzili i używają HBU (Homebrew Bitterness Units) i tożsame z HBU AAU (Alpha Acid Units) wzorując się zresztą na propozycji brytyjskiego piwowara domowego Dave'a Line... ośmielam się zaproponować polskim piwowarom domowym wprowadzenie do użycia pojęcia "gramoprocenty...Mniej książków więcej piwaComment
-
Granulat produkuje się w dwóch odmianach: 90 i 70. Jak łatwo się domyślić, to odpowiednio 90% i 70% pierwotnej masy szyszki, przy takiej samej wydajności. Używa się przeważnie granulatu typ 90, dlatego zakłada się, że powinno go być 1/10 mniej, niż chmielu w szyszkach, jednak to teoria, bo wydajność granulatu może być nieco wyższa.
Granulat to nie tylko sprasowanie. Szyszka jest przede wszystkim mielona oraz pozbawiana badyli. Szyszki naturalnej od dawna nie stosuje się w piwowarstwie na większą skalę ze względu na jej nietrwałość. Szyszka przemysłowa jest prasowana.Comment
-
Comment
Comment