Czym się różni granulat od szyszki?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jurek12345
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 5

    Czym się różni granulat od szyszki?

    Witam, Czy granulat różni się czymś od szyszki? Często w przepisach jest podana tylko waga chmielu. Czy waga granulatu = waga szyszki? Co lepiej stosować? Granulat czy szyszkę? Jest jakiś wątek o tym z 2001 roku, ale do końca nie wyjaśniono w nim jak to jest. No i przez 10 lat dużo się mogło zmienić
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10766

    #2
    Podobno szyszki daje się 10% więcej
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Szyszka jest cała i granulat to sprasowana szyszka. Granulatu dajemy mniej.
      Last edited by jacer; 2012-01-02, 15:18.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurek12345
        Witam, Czy granulat różni się czymś od szyszki?
        Obiętością.
        Granulat to sprasowana szyszka. łatwiej go przechowywać np. w zamrażalniku.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurek12345
        Często w przepisach jest podana tylko waga chmielu. Czy waga granulatu = waga szyszki?
        Nie. Granulatu daje się 10% mniej.


        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurek12345
        Co lepiej stosować? Granulat czy szyszkę?
        Co kto lubi i jest mu wygodniej. Są zwolennicy tego i tego.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          Podobno szyszki daje się 10% więcej
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Szyszka jest cała i granulat to sprasowana szyszka. Granulatu dajemy mniej.
          Zdecydujcie się, to w końcu szyszki więcej czy granulatu mniej.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10766

            #6
            Można policzyć tak
            Wzorem Amerykanów, którzy wprowadzili i używają HBU (Homebrew Bitterness Units) i tożsame z HBU AAU (Alpha Acid Units) wzorując się zresztą na propozycji brytyjskiego piwowara domowego Dave'a Line... ośmielam się zaproponować polskim piwowarom domowym wprowadzenie do użycia pojęcia "gramoprocenty...
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Granulat produkuje się w dwóch odmianach: 90 i 70. Jak łatwo się domyślić, to odpowiednio 90% i 70% pierwotnej masy szyszki, przy takiej samej wydajności. Używa się przeważnie granulatu typ 90, dlatego zakłada się, że powinno go być 1/10 mniej, niż chmielu w szyszkach, jednak to teoria, bo wydajność granulatu może być nieco wyższa.

              Granulat to nie tylko sprasowanie. Szyszka jest przede wszystkim mielona oraz pozbawiana badyli. Szyszki naturalnej od dawna nie stosuje się w piwowarstwie na większą skalę ze względu na jej nietrwałość. Szyszka przemysłowa jest prasowana.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Granulat produkuje się w dwóch odmianach: 90 i 70.
                90 i 45
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                Przetwarzanie...