Dylematy (problemy?) pierwszego brewkit'a

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oozz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 53

    #1

    Dylematy (problemy?) pierwszego brewkit'a

    Przede wszystkim witam wszystkich w tej części forum.

    Chciałbym poprosić o radę (rady) przy moim pierwszym brew kit.
    Pod choinką znalazłem dużo potrzebnych rzeczy więc w niedzielę 25 grudnia nastawiłem moje pierwsze piwo.
    Domowe ciemne z WES.
    By nie psuć piwa cukrem postanowiłem zrobić mniejszą ilość.
    Puszka 1.7zagotowana z wodą , w sumie by otrzymać 12Blg. (ok 12l) przy temperaturze 20st. C dodane drożdże (rozsypane po powierzchni).
    Temperatura pomieszczenia 20 st. C.
    Fermentacja zaczęła się po 24 godzinach. Pojawiła się pianka na powierzchni (ok 0.5-1cm). Po 8 dniach (w niedzielę) zmierzyłem Blg-7,5. Zamieszałem. Wczoraj zmierzona (9 dni od startu) - 5,5 Blg Zamieszałem. Nadal lekka pianka na powierzchni.
    Czy nie za długo to trwa?
    Pytania brzmią:
    Czekać?
    Zlewać na cichą?
    Zlewać od razu do butelek?
    Pozdrawiam,
    Marek
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Czekać, powinno zejść do minimum 3blg. Sprawdź ballingomierz. Coś długo Ci fermentuje. Na pewno zadałeś drożdze do odpowiednio schłodzonej brzeczki?

    Comment

    • oozz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.07
      • 53

      #3
      Ballingomierz sprawdzany przy 20 st.C. w wodzie. Kłamie o 1,5 stopnia (uwzględniam to przy pomiarach).

      Drożdże dodane brzeczki przy 20 st. C. może przy 21 (w ulotce było napisane poniżej 30st. - więc pilnowałem temperatury).Termometr sprawdzony (zresztą baniak stoi w pomieszczeniu gdzie sterowane jest ciepło na cały dom- są tam dwa termometry).

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Zmieszaj 100g cukru z 900ml ciepłej wody. Schłódź i sprawdź czy wskazuje 10blg (+/- te 1,5). Sprawdziłeś, że jest źle wyzerowany, może być też źle wyskalowany.

        Comment

        • oozz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.07
          • 53

          #5
          Dzięki (nie zmyślałem, że tak też może być). Dzisiaj sprawdzę w domu.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze raz w czystej wodzie, może skala Ci "opadła".
            Coś nie tak jest z tymi ballingomierzami z Biowinu, straszna tandeta.

            Comment

            • oozz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.07
              • 53

              #7
              Cóż, miałeś rację. Skala opadła (jak moja szczęka).
              Teraz na wodzie "kłamie" tylko (-)0.5.
              Zrobiłem doświadczenie z cukrem. 10 (czyli 10,5). Czyli prawie ok.
              Na w razie czego przy najbliższej okazji kupię nowy.

              Brzeczka 4 Blg (po uwzględnieniu błędu). Czyli coraz mniej.
              Jeżeli tendencja się utrzyma, jutro (po 11 dniach od rozpoczęcia) będzie około 3 i przelewam na cichą.

              Dziękuję za wszystkie rady i porady.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Ahumba
                Sopot, przy dworcu PKP, Avangarda
                Ahumba
                Wciągu lokali przy dworcu w miejscu, gdzie 2-3 lata temu była Pinta Sopot otwarty jest pub Avangarda. 4 nalewaki rotacyjne i trochę piw butelkowych. Przy wejściu wygląda jakby to był pub browaru Cieszyn. Dzisiaj lanego Cieszyna nie było. Zamiast tego można było napić się Pan i Pani, Rowing...
                2025-02-06, 21:51
              • dadek
                Czechy, Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
                dadek
                Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
                Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
                2025-01-11, 02:32
              • dadek
                Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                dadek
                Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                2023-11-17, 00:48
              • dadek
                Rumunia, Cluj Napoca, Strada Traian Vuia 126, Hophead Brewing [bez wyszynku]
                dadek
                Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
                2023-10-22, 20:47
              • dadek
                Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                dadek
                Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                2022-10-26, 22:37
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...