Przede wszystkim witam wszystkich w tej części forum.
Chciałbym poprosić o radę (rady) przy moim pierwszym brew kit.
Pod choinką znalazłem dużo potrzebnych rzeczy więc w niedzielę 25 grudnia nastawiłem moje pierwsze piwo.
Domowe ciemne z WES.
By nie psuć piwa cukrem postanowiłem zrobić mniejszą ilość.
Puszka 1.7zagotowana z wodą , w sumie by otrzymać 12Blg. (ok 12l) przy temperaturze 20st. C dodane drożdże (rozsypane po powierzchni).
Temperatura pomieszczenia 20 st. C.
Fermentacja zaczęła się po 24 godzinach. Pojawiła się pianka na powierzchni (ok 0.5-1cm). Po 8 dniach (w niedzielę) zmierzyłem Blg-7,5. Zamieszałem. Wczoraj zmierzona (9 dni od startu) - 5,5 Blg Zamieszałem. Nadal lekka pianka na powierzchni.
Czy nie za długo to trwa?
Pytania brzmią:
Czekać?
Zlewać na cichą?
Zlewać od razu do butelek?
Pozdrawiam,
Marek
Chciałbym poprosić o radę (rady) przy moim pierwszym brew kit.
Pod choinką znalazłem dużo potrzebnych rzeczy więc w niedzielę 25 grudnia nastawiłem moje pierwsze piwo.
Domowe ciemne z WES.
By nie psuć piwa cukrem postanowiłem zrobić mniejszą ilość.
Puszka 1.7zagotowana z wodą , w sumie by otrzymać 12Blg. (ok 12l) przy temperaturze 20st. C dodane drożdże (rozsypane po powierzchni).
Temperatura pomieszczenia 20 st. C.
Fermentacja zaczęła się po 24 godzinach. Pojawiła się pianka na powierzchni (ok 0.5-1cm). Po 8 dniach (w niedzielę) zmierzyłem Blg-7,5. Zamieszałem. Wczoraj zmierzona (9 dni od startu) - 5,5 Blg Zamieszałem. Nadal lekka pianka na powierzchni.
Czy nie za długo to trwa?
Pytania brzmią:
Czekać?
Zlewać na cichą?
Zlewać od razu do butelek?
Pozdrawiam,
Marek
Comment