Dylematy (problemy?) pierwszego brewkit'a

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oozz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 53

    Dylematy (problemy?) pierwszego brewkit'a

    Przede wszystkim witam wszystkich w tej części forum.

    Chciałbym poprosić o radę (rady) przy moim pierwszym brew kit.
    Pod choinką znalazłem dużo potrzebnych rzeczy więc w niedzielę 25 grudnia nastawiłem moje pierwsze piwo.
    Domowe ciemne z WES.
    By nie psuć piwa cukrem postanowiłem zrobić mniejszą ilość.
    Puszka 1.7zagotowana z wodą , w sumie by otrzymać 12Blg. (ok 12l) przy temperaturze 20st. C dodane drożdże (rozsypane po powierzchni).
    Temperatura pomieszczenia 20 st. C.
    Fermentacja zaczęła się po 24 godzinach. Pojawiła się pianka na powierzchni (ok 0.5-1cm). Po 8 dniach (w niedzielę) zmierzyłem Blg-7,5. Zamieszałem. Wczoraj zmierzona (9 dni od startu) - 5,5 Blg Zamieszałem. Nadal lekka pianka na powierzchni.
    Czy nie za długo to trwa?
    Pytania brzmią:
    Czekać?
    Zlewać na cichą?
    Zlewać od razu do butelek?
    Pozdrawiam,
    Marek
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Czekać, powinno zejść do minimum 3blg. Sprawdź ballingomierz. Coś długo Ci fermentuje. Na pewno zadałeś drożdze do odpowiednio schłodzonej brzeczki?

    Comment

    • oozz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.07
      • 53

      #3
      Ballingomierz sprawdzany przy 20 st.C. w wodzie. Kłamie o 1,5 stopnia (uwzględniam to przy pomiarach).

      Drożdże dodane brzeczki przy 20 st. C. może przy 21 (w ulotce było napisane poniżej 30st. - więc pilnowałem temperatury).Termometr sprawdzony (zresztą baniak stoi w pomieszczeniu gdzie sterowane jest ciepło na cały dom- są tam dwa termometry).

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Zmieszaj 100g cukru z 900ml ciepłej wody. Schłódź i sprawdź czy wskazuje 10blg (+/- te 1,5). Sprawdziłeś, że jest źle wyzerowany, może być też źle wyskalowany.

        Comment

        • oozz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.07
          • 53

          #5
          Dzięki (nie zmyślałem, że tak też może być). Dzisiaj sprawdzę w domu.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze raz w czystej wodzie, może skala Ci "opadła".
            Coś nie tak jest z tymi ballingomierzami z Biowinu, straszna tandeta.

            Comment

            • oozz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.07
              • 53

              #7
              Cóż, miałeś rację. Skala opadła (jak moja szczęka).
              Teraz na wodzie "kłamie" tylko (-)0.5.
              Zrobiłem doświadczenie z cukrem. 10 (czyli 10,5). Czyli prawie ok.
              Na w razie czego przy najbliższej okazji kupię nowy.

              Brzeczka 4 Blg (po uwzględnieniu błędu). Czyli coraz mniej.
              Jeżeli tendencja się utrzyma, jutro (po 11 dniach od rozpoczęcia) będzie około 3 i przelewam na cichą.

              Dziękuję za wszystkie rady i porady.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X