Ile % mają piwa robione samemu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • salvit
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.12
    • 81

    Ile % mają piwa robione samemu?

    Nigdy nie uwarzyłem żadnego piwa.Ciekawi mnie ile % mają piwa uwarzone w domu??
    Pozzdrawiam
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Podobno nawet do 20% się da.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Tyle ile sobie zaplanujesz.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5030

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Tyle ile sobie zaplanujesz.
        Z uwzglednieniem pewnych ograniczen sprzetowych (np. wymrazanie) i fizjologicznych (drozdze).
        5450 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          To już następny etap wtajemniczenia.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Feti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.10
            • 801

            #6
            Zależy od : ilości surowca, drożdży i umiejętności piwowara. Stosując małą ilość surowca na dużą ilość wody to piwo będzie słabiutkie, duża ilość surowca - piwo mocna. JA najmocniejsze miałem takie, co miało 9.5% alkoholu. Można więcej, najprościej dodać cukru i jak drożdże dadzą radę to będzie więcej. Chociaż mi się wydaje, że większość piwowarów domowych idzie w smak niż w procenty ( bimber taniej wychodzi niż robienie piwa ) i poświęca ilość alkoholu na rzecz lepszego smaku. W takich browarach przemysłowych z takiej samej ilości surowca wyciągną 6% a piwowar domowy 5% ( jeśli chce, bo da się pewnikiem osiągnąć i lepszą wydajność alkoholową). No, ale ja jestem początkujący, to proszę o korekte.

            Comment

            • jacekan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.05
              • 388

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
              Chociaż mi się wydaje, że większość piwowarów domowych idzie w smak niż w procenty ( bimber taniej wychodzi niż robienie piwa ) i poświęca ilość alkoholu na rzecz lepszego smaku. W takich browarach przemysłowych z takiej samej ilości surowca wyciągną 6% a piwowar domowy 5% ( jeśli chce, bo da się pewnikiem osiągnąć i lepszą wydajność alkoholową). No, ale ja jestem początkujący, to proszę o korekte.
              Dokładnie tak. Różnej mocy piwa robiłem,najmocniejsze Koźlak 8%, ale najbardziej smakuje mi Grodziskie 3,5%.
              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

              Comment

              • tmspoko
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.09
                • 207

                #8
                A moje piwa domowe i tak są mocniejsze
                TMspoko

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #9
                  Jakim cudem? Mocniejsze niż 8-9%?

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • tmspoko
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.09
                    • 207

                    #10
                    Nie. Chodzi mi o porównanie mojego piwa z piwem sklepowym o podobnych parametrach. Niestety, wtedy moje domowe są mocniejsze . Boleję nad tym, gdyż chciałbym wypić więcej.
                    TMspoko

                    Comment

                    • Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

                      #11
                      Czemu nie? Drożdże piwowarskie (niektóre szczepy) powinny wytrzymać do 11% alkoholu. Potem można jeszcze dodać drożdży winiarskich (można, czemu nie), a jak komuś mało to wymrażać
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tmspoko Wyświetlenie odpowiedzi
                        Niestety, wtedy moje domowe są mocniejsze . Boleję nad tym, gdyż chciałbym wypić więcej.
                        To kwestia przerw podczas zacierania, zacieraj tak żeby było mniej cukrów przerabianych podczas fermentacji, to będziesz miał mniej alkoholu w gotowym piwie
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • tmspoko
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.09
                          • 207

                          #13
                          Cały czas próbuję. Na początku mojego zacierania pomyliłem przerwy i może stąd takie moje odczucie pozostało?
                          TMspoko

                          Comment

                          • Gabe
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2010.03
                            • 405

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika salvit Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nigdy nie uwarzyłem żadnego piwa.Ciekawi mnie ile % mają piwa uwarzone w domu??
                            Pozzdrawiam

                            Nie wiem jak innych, ale moje piwa mają 100%

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tmspoko Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie. Chodzi mi o porównanie mojego piwa z piwem sklepowym o podobnych parametrach. Niestety, wtedy moje domowe są mocniejsze . Boleję nad tym, gdyż chciałbym wypić więcej.
                              Porównywalnym parametrem jest ekstrakt początkowy i nigdy z takiego samego ekstraktu nie osiagniesz więcej alkoholu niż jest go w piwie przemysłowym.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X