"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Zależy od : ilości surowca, drożdży i umiejętności piwowara. Stosując małą ilość surowca na dużą ilość wody to piwo będzie słabiutkie, duża ilość surowca - piwo mocna. JA najmocniejsze miałem takie, co miało 9.5% alkoholu. Można więcej, najprościej dodać cukru i jak drożdże dadzą radę to będzie więcej. Chociaż mi się wydaje, że większość piwowarów domowych idzie w smak niż w procenty ( bimber taniej wychodzi niż robienie piwa ) i poświęca ilość alkoholu na rzecz lepszego smaku. W takich browarach przemysłowych z takiej samej ilości surowca wyciągną 6% a piwowar domowy 5% ( jeśli chce, bo da się pewnikiem osiągnąć i lepszą wydajność alkoholową). No, ale ja jestem początkujący, to proszę o korekte.
Chociaż mi się wydaje, że większość piwowarów domowych idzie w smak niż w procenty ( bimber taniej wychodzi niż robienie piwa ) i poświęca ilość alkoholu na rzecz lepszego smaku. W takich browarach przemysłowych z takiej samej ilości surowca wyciągną 6% a piwowar domowy 5% ( jeśli chce, bo da się pewnikiem osiągnąć i lepszą wydajność alkoholową). No, ale ja jestem początkujący, to proszę o korekte.
Dokładnie tak. Różnej mocy piwa robiłem,najmocniejsze Koźlak 8%, ale najbardziej smakuje mi Grodziskie 3,5%.
Nie. Chodzi mi o porównanie mojego piwa z piwem sklepowym o podobnych parametrach. Niestety, wtedy moje domowe są mocniejsze . Boleję nad tym, gdyż chciałbym wypić więcej.
Czemu nie? Drożdże piwowarskie (niektóre szczepy) powinny wytrzymać do 11% alkoholu. Potem można jeszcze dodać drożdży winiarskich (można, czemu nie), a jak komuś mało to wymrażać
Niestety, wtedy moje domowe są mocniejsze . Boleję nad tym, gdyż chciałbym wypić więcej.
To kwestia przerw podczas zacierania, zacieraj tak żeby było mniej cukrów przerabianych podczas fermentacji, to będziesz miał mniej alkoholu w gotowym piwie
Nie. Chodzi mi o porównanie mojego piwa z piwem sklepowym o podobnych parametrach. Niestety, wtedy moje domowe są mocniejsze . Boleję nad tym, gdyż chciałbym wypić więcej.
Porównywalnym parametrem jest ekstrakt początkowy i nigdy z takiego samego ekstraktu nie osiagniesz więcej alkoholu niż jest go w piwie przemysłowym.
Comment