Dobry brewkit dla żony? Co polecacie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • titobanditoo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 21

    Dobry brewkit dla żony? Co polecacie?

    Witam.

    Chciał bym dowiedzieć się od was...doświadczonych piwowarów...czy jest na rynku jakiś brewkit (i tylko brewkit) który mógł bym spokojnie przygotować dla mojej żony?

    Żonka kupiła mi pod choinkę cały zestaw do wyrobu piwa z BA...i pierwszą puszkę Bremaker lager. Wszystko szło dobrze ale dzień przed zlaniem na cichą fermentację dowaliła mi kilo soli do fermentatora! Zemsta za świąteczne pijaństwo ze szwagrami!!!

    Kiedy wojenna zawierucha ucichła nastawiłem kolejną puszkę...udało się...od czterech dni mam już zakapslowane piwko Coopersa Draught

    Tak jej sie spodobał proces przyrządzania, że poprosiła mnie abym przygotował piwko specjalnie dla niej!
    (zawsze wolała wino od piwa )


    Lekkie, najlepiej słodkawe, jasne.
    Czekam na wasze propozycje.
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika titobanditoo Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam.

    Chciał bym dowiedzieć się od was...doświadczonych piwowarów...czy jest na rynku jakiś brewkit (i tylko brewkit) który mógł bym spokojnie przygotować dla mojej żony?

    Żonka kupiła mi pod choinkę cały zestaw do wyrobu piwa z BA...i pierwszą puszkę Bremaker lager. Wszystko szło dobrze ale dzień przed zlaniem na cichą fermentację dowaliła mi kilo soli do fermentatora! Zemsta za świąteczne pijaństwo ze szwagrami!!!

    Kiedy wojenna zawierucha ucichła nastawiłem kolejną puszkę...udało się...od czterech dni mam już zakapslowane piwko Coopersa Draught

    Tak jej sie spodobał proces przyrządzania, że poprosiła mnie abym przygotował piwko specjalnie dla niej!
    (zawsze wolała wino od piwa )


    Lekkie, najlepiej słodkawe, jasne.
    Czekam na wasze propozycje.
    Ciężko zrozumieć kobiety. Najpierw kupuje Ci zestaw do robienia alkoholu, a potem wkurza się na Ciebie, że pijesz.
    Kup jej Szoko z Kormorana, a potem dodaj do niego łyżeczkę musztardy. Będziecie kwita.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      na piwo.org nie pomogli?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • rafal69
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.08
        • 115

        #4
        Proponuję pszeniczne z (X)oopers'a lub (X)untons'a plus WB-06.
        U mnie "BABINY" szaleją ze szczęścia jak im to zaserwuję bo:
        "wiesz jest takie kwaśne i słodkie a nie takie gorzkie jak piwo"
        (a no i niech czegoś znów nie dosypie MAŁŻONKA)
        Last edited by rafal69; 2012-01-08, 01:12.
        znany gamoń wiosłowy

        Comment

        • ManaT
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.01
          • 3

          #5
          Zrób żonie Cydr (Cider) Rodzaj piwa jabłkowego. Są też inne damskie smaki
          No i oczywiście rób na morskiej wodzie

          -------------
          czekam na fermentator,
          pucha irish stout obok monitora
          Last edited by ManaT; 2012-01-26, 20:24.

          Comment

          • Komar_Pafnucy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.08
            • 1114

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ManaT Wyświetlenie odpowiedzi
            Zrób żonie Cydr (Cider) Rodzaj piwa jabłkowego.
            Jakie są jeszcze rodzaje tego "piwa jabłkowego"?

            Multitap Crawl
            Multitap Crawl na Facebook

            "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
            Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

            Comment

            • ManaT
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.01
              • 3

              #7
              A choćby na Allegro znajdziesz "Brewkity", gruszkowy, truskawkowy, czarny bez. To jest pucha koncentratu + drożdże na 23 litry ciderka
              Pewnie "gorące kubki". Ja tego jeszcze nie robiłem ale cydra lubie. Prawdziwy jest z soku jabłkowego, dawniej w Polsce zwany był jabłecznikiem. Piwosze nazywają go piwem jabłkowym a winiarze lekkim winem stołowym. Cydr ma 4-7%alk. i jest lekko musujący. Ja raczej optowałbym za tradycyjną metodą wyrobu, przepisów szukaj w internecie bo sprawdzonego nie mam.

              -----------------------
              pierwszy irish stout stoi koło mnie w puszce 1,7kg

              Comment

              • Komar_Pafnucy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.08
                • 1114

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ManaT Wyświetlenie odpowiedzi
                Piwosze nazywają go piwem jabłkowym
                To ja dziwny jestem chyba bo cydr nazywam cydrem.
                Z piwem ma on niewiele wspólnego. Równie dobrze wino można nazwać piwem winogronowym.

                Multitap Crawl
                Multitap Crawl na Facebook

                "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                Comment

                • Kwadri
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.10
                  • 1216

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika titobanditoo Wyświetlenie odpowiedzi

                  Żonka kupiła mi pod choinkę cały zestaw do wyrobu piwa z BA...i pierwszą puszkę Bremaker lager. Wszystko szło dobrze ale dzień przed zlaniem na cichą fermentację dowaliła mi kilo soli do fermentatora! Zemsta za świąteczne pijaństwo ze szwagrami!!!

                  Czekam na wasze propozycje.
                  Za takie coś złożyłbym pozew o rozwód
                  www.lkschmielowice.futbolowo.pl

                  Comment

                  • ManaT
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.01
                    • 3

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedzi
                    To ja dziwny jestem chyba bo cydr nazywam cydrem.
                    Z piwem ma on niewiele wspólnego.
                    Dziwny? Z pewnością bardzo dokładny i konkretny, może lekko czepliwy? Wiesz... są też tacy co mają tendencję do upraszczania i stąd pewnie to "piwo jabłkowe". No i bliżej mu do jabłecznika niż cydra. Spotkałem się kilka razy z taką nazwą i jakoś mnie nie raziła mimo, że ja ten napój, daleki od piwa, nazywam cider. Tolerancyjny jestem. Pierdołka, nie ma się czego czepiać.

                    ---------------------
                    baniak w drodze

                    Comment

                    • rafal69
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.08
                      • 115

                      #11
                      No ja nie jestem tolerancyjny i jest się czego czepić!
                      Cider to polsku cydr/jabłecznik fermentowany z jabłek
                      z drożdżami typowo winnymi np: Riesling, Tokaj lub podobne,
                      i bez chmielu więc bliżej mu do wina.
                      To że firmy produkujące brewkity produkują też puchy
                      z Cydrem nie znaczy że można nazywać to piwem!
                      znany gamoń wiosłowy

                      Comment

                      • Radical
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.03
                        • 145

                        #12
                        Zrób jej Canadian Blondie + kilo soli
                        Radical.

                        Comment

                        • Cyneq
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.12
                          • 181

                          #13
                          Nie mów że to wylałeś z tą solą...
                          Wystarczyło wrzucić surowego ziemniaka

                          Comment

                          • soulfly01
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.01
                            • 18

                            #14
                            Polecam piwo pszeniczne oraz dodaj likier/syrop karmelowy wyjdzie bardzo fajny smaczek lodów waniliowych

                            Ostatnio dostałem coś takiego w restauracji "B" mojej żonce smakowało bardzo

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X