Gęstwa drożdżowa z mchem irlandzkim?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tpr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.01
    • 46

    #1

    Gęstwa drożdżowa z mchem irlandzkim?

    Witam,
    Zamierzam uwarzyć Koelscha. Mam możliwość otrzymania od znajomego gęstwę Wyeast XL 2565 Koelsch, co niewątpliwie będzie lepszym rozwiązaniem niż Safbrew S-33, które sam posiadam. Poinformował mnie on, że zapomniał odfiltrować mech irlandzki, który teraz znajduje się w tejże gęstwie. Czy są jakieś przeciwwskazania przed stosowaniem takiej matki drożdżowej? Mogę napotkać jakieś problemy?
    --
    tpr
  • leszcz007
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.04
    • 100

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tpr
    Witam,
    Zamierzam uwarzyć Koelscha. Mam możliwość otrzymania od znajomego gęstwę Wyeast XL 2565 Koelsch, co niewątpliwie będzie lepszym rozwiązaniem niż Safbrew S-33, które sam posiadam. Poinformował mnie on, że zapomniał odfiltrować mech irlandzki, który teraz znajduje się w tejże gęstwie. Czy są jakieś przeciwwskazania przed stosowaniem takiej matki drożdżowej? Mogę napotkać jakieś problemy?
    --
    tpr
    To kiedy on dodał ten mech? Bo jak do gotowania i nie odfiltrował, to znaczy, że masz tam cały chmiel i osady gorący? Sam by się zastawiał nad tą gęstwą
    A jeżeli dodał w innym momencie to zapytaj czy go sterylizował/sparzył. Bo sam mech nie powinien w niczym przeszkadzać, teoretycznie jest neutralny dla drożdży, tyle tylko że może zwiększać ich flokulacje.
    Po prostu weź gęstwę, przepłucz i zrób starter. będzie po problemie

    Comment

    • tpr
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.01
      • 46

      #3
      Dzięki za odpowiedź. Tak zrobiłem. Starter ruszył delikatnie. Po kilku godzinach wytworzyła się prawidłowo gęsta piana. Jako pożywki użyłem co prawda glukozy, a nie brzeczki lub ekstraktu, ale jak narazie całość pięknie pracuje. Jedyne co mi się w oczy rzuciło to większa ilość "farfocli" podczas chmielenia.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        ? [Harpagan], Kazuar Chichotliwy
        darekd
        DDH Hazy IPA
        16,5% ekstr.,
        6,3% alk.
        Chmiele: Nelson Sauvin i Enigma

        Aromat - winogrona, tropikalne owoce , ale bez specjalnej wyrazistości, trochę plącze się kokos.
        Piana - średnia, niezbyt trwała, szczątkowy kożuszek na dłużej
        Barwa - zabielona,...
        2022-08-21, 23:19
      • e-prezes
        Rosół i mech irlandzki
        e-prezes
        Stosował ktoś? Zostało mi sporo, a obecnie nie korzystam.
        2020-03-31, 11:32
      • dadek
        Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
        dadek
        Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
        Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
        2024-09-12, 23:59
      • m2200
        Osady białkowe, mech irlandzki (whirflock) + dekantacja
        m2200
        Witam,

        problem, który chcę poruszyć już kiedyś próbowałem tutaj na forum rozwiązać ale wciąż sobie z nim nie radzę.

        Chodzi o użycie (bądź nie) mchu irlandzkiego (albo whirlflocku) oraz o oddzielenie brzeczki od osadów białkowych. Po kolei:
        ...
        2017-05-19, 23:32
      • darekd
        Lubrow, Silky Stout
        darekd
        Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
        Chmiele - Pałacowy, Iunga

        16% ekstr.
        5,5% alk

        Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
        2025-02-14, 03:52
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...