Gęstwa drożdżowa z mchem irlandzkim?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tpr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.01
    • 46

    Gęstwa drożdżowa z mchem irlandzkim?

    Witam,
    Zamierzam uwarzyć Koelscha. Mam możliwość otrzymania od znajomego gęstwę Wyeast XL 2565 Koelsch, co niewątpliwie będzie lepszym rozwiązaniem niż Safbrew S-33, które sam posiadam. Poinformował mnie on, że zapomniał odfiltrować mech irlandzki, który teraz znajduje się w tejże gęstwie. Czy są jakieś przeciwwskazania przed stosowaniem takiej matki drożdżowej? Mogę napotkać jakieś problemy?
    --
    tpr
  • leszcz007
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.04
    • 100

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tpr Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam,
    Zamierzam uwarzyć Koelscha. Mam możliwość otrzymania od znajomego gęstwę Wyeast XL 2565 Koelsch, co niewątpliwie będzie lepszym rozwiązaniem niż Safbrew S-33, które sam posiadam. Poinformował mnie on, że zapomniał odfiltrować mech irlandzki, który teraz znajduje się w tejże gęstwie. Czy są jakieś przeciwwskazania przed stosowaniem takiej matki drożdżowej? Mogę napotkać jakieś problemy?
    --
    tpr
    To kiedy on dodał ten mech? Bo jak do gotowania i nie odfiltrował, to znaczy, że masz tam cały chmiel i osady gorący? Sam by się zastawiał nad tą gęstwą
    A jeżeli dodał w innym momencie to zapytaj czy go sterylizował/sparzył. Bo sam mech nie powinien w niczym przeszkadzać, teoretycznie jest neutralny dla drożdży, tyle tylko że może zwiększać ich flokulacje.
    Po prostu weź gęstwę, przepłucz i zrób starter. będzie po problemie

    Comment

    • tpr
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.01
      • 46

      #3
      Dzięki za odpowiedź. Tak zrobiłem. Starter ruszył delikatnie. Po kilku godzinach wytworzyła się prawidłowo gęsta piana. Jako pożywki użyłem co prawda glukozy, a nie brzeczki lub ekstraktu, ale jak narazie całość pięknie pracuje. Jedyne co mi się w oczy rzuciło to większa ilość "farfocli" podczas chmielenia.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X