Dziwna gęstwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    #1

    Dziwna gęstwa

    Zebrałem kilka dni temu gęstwę "1084 Irish Ale" po fermentacji piwa Modern Bitter z CP.
    Pierwszy raz spotkałem się z tak dziwnie wyglądającą gęstwą. Nie ma warstwy czystych drożdży, raczej gdzieś się wmieszała w jakieś zbitki.
    Po zlaniu piwa zabełtałem całość i wlałem do słoja ile się dało. Po kilku dniach otrzymałem takie cudo jak na załączniku. Da się je jeszcze wykorzystać? Chciałem na dniach warzyć i nie wiem czy zadawać te czy suche. Zapach mają piękny.

    Czy ktoś spotkał się z takimi grudami??
    Attached Files
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Zdarzają się i takie. Spokojnie możesz je użyć.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Rozumiem, że te grudy to normalne, zdrowe drożdże?
      Generalnie to była druga warka na tych drożdżach. Gęstwa z poprzedniej była normalna.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Maciucha67; 2012-01-18, 18:44.

      Comment

      • walec
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 193

        #4
        U mnie często tak wygląda, działa bez zarzutu.
        Zrób starter, obwąchaj może.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • pebejot
          Gorzów Wielkopolski, Targowa 2, Hotel & Browar Pavco
          pebejot
          Długo zapowiadany browar restauracyjny w Gorzowie Wlkp. w końcu wystartował w 2024 roku, chociaż miał ruszyć już dwa lata wcześniej.
          Znajduje się w 4-gwiazdkowym hotelu Pavco. Hotel drogi i ekskluzywny, podobnie jak restauracja, z tym że lokalizacja hotelu nie za bardzo atrakcyjna....
          2024-09-08, 23:21
        • Mar11111
          Początki z brewkitem...
          Mar11111
          Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
          ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
          2024-04-20, 14:46
        • dadek
          Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
          dadek
          Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
          2025-02-12, 02:28
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...