Dziwna gęstwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    Dziwna gęstwa

    Zebrałem kilka dni temu gęstwę "1084 Irish Ale" po fermentacji piwa Modern Bitter z CP.
    Pierwszy raz spotkałem się z tak dziwnie wyglądającą gęstwą. Nie ma warstwy czystych drożdży, raczej gdzieś się wmieszała w jakieś zbitki.
    Po zlaniu piwa zabełtałem całość i wlałem do słoja ile się dało. Po kilku dniach otrzymałem takie cudo jak na załączniku. Da się je jeszcze wykorzystać? Chciałem na dniach warzyć i nie wiem czy zadawać te czy suche. Zapach mają piękny.

    Czy ktoś spotkał się z takimi grudami??
    Attached Files
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Zdarzają się i takie. Spokojnie możesz je użyć.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Rozumiem, że te grudy to normalne, zdrowe drożdże?
      Generalnie to była druga warka na tych drożdżach. Gęstwa z poprzedniej była normalna.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Maciucha67; 2012-01-18, 18:44.

      Comment

      • walec
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 193

        #4
        U mnie często tak wygląda, działa bez zarzutu.
        Zrób starter, obwąchaj może.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X