cicha fermentacja do pszenicznego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaruzele
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 16

    cicha fermentacja do pszenicznego

    Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post, zatem proszę o wyrozumiałośc.
    Sprawa dotyczy warki hafeweizen z zestawu do zacierania z BA. W instrukcji napisane jest , że cicha nie jest konieczna. czy to prawda? Zadaje to pytanie dlatego, że warząc dwie warki IRA z BA w wytycznych było napisane, aby zaciera w 67 stopniach. Niestety blg zeszło z 12 do 6 i finito(burzliwa 10 dni, cicha 14) zlałem je do butelek odstały co swoje i były dobre. Jednak gdy zastosowałem się do wytycznych z Browar.biz i zacierałem w temp. 63 stopnie blg spadło do 3( czas ten sam). Mam obawy, że rady BA są niezbyt dobre, a może się mylę.
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    #2
    Na cichej piwo ma się przede wszystkim wyklarować. Pszeniczne jest mętne, więc ten etap można pominąć.

    Comment

    • jaruzele
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.01
      • 16

      #3
      dziękuję za odpowiedź

      Comment

      • Gabe
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.03
        • 405

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaruzele Wyświetlenie odpowiedzi
        Zadaje to pytanie dlatego, że warząc dwie warki IRA z BA w wytycznych było napisane, aby zaciera w 67 stopniach. Niestety blg zeszło z 12 do 6 i finito(burzliwa 10 dni, cicha 14) zlałem je do butelek odstały co swoje i były dobre. Jednak gdy zastosowałem się do wytycznych z Browar.biz i zacierałem w temp. 63 stopnie blg spadło do 3( czas ten sam). Mam obawy, że rady BA są niezbyt dobre, a może się mylę.
        A wziąłeś pod uwagę, że rady BA są dobre (angielskie piwa tak się warzy, sporo ludzi, z niżej podpisanym włącznie czasem tak robi - czyli zaciera na lenia - i wszystko jest w porządku), tylko ty gdzieś robisz błąd? Na przykład w pomiarze? Prawdopodobnie oszukuje cię termometr, albo nie mieszasz odpowiednio zacieru, albo mierzysz temperaturę w miejscu niemiarodajnym, albo jeszcze coś co mi w tej chwili nie przychodzi do głowy. Opisz jak warzysz, a może znajdzie się przyczyna

        Comment

        • jaruzele
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.01
          • 16

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
          A wziąłeś pod uwagę, że rady BA są dobre (angielskie piwa tak się warzy, sporo ludzi, z niżej podpisanym włącznie czasem tak robi - czyli zaciera na lenia - i wszystko jest w porządku), tylko ty gdzieś robisz błąd? Na przykład w pomiarze? Prawdopodobnie oszukuje cię termometr, albo nie mieszasz odpowiednio zacieru, albo mierzysz temperaturę w miejscu niemiarodajnym, albo jeszcze coś co mi w tej chwili nie przychodzi do głowy. Opisz jak warzysz, a może znajdzie się przyczyna
          Termometr kalibrowany był z termometrem laboratoryjnym, balingometr musi być ok. (woda 20 stopni C i pokazuje 0) Fermentacja burzliwa i cicha 20-21 stopni C. Warzenie w 30l garze wszystko zgodnie z wytycznymi BA, przed mierzeniem temperatury wszystko jest mieszane. Po zacieraniu i wysładzaniu blg ok. 2 stopnie mniejszy od porządanego. Po chmieleniu 20l wzorowy blg.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Zacieranie w temperaturze 67 st.: stawiam na to, że temperatura była wyższa, co spowodowało przewagę aktywności enzymu alfaamylaza nad betaamylazą, stąd słabe odfermentowanie.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2012-01-19, 13:23.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • jaruzele
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.01
              • 16

              #7
              W takim razie będę musiał zwrócic większą uwagę na temperaturę zacierania. Ogólnie warki wyszły smaczne, po prostu zbyt mało alkocholu. Naszczęście to nie jest straszny problem. Przy kolejnej będę bardziej uważał i napewno podzielę się wrażeniami.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Co to znaczy mało alkoholu? Jesteś w stanie wyczuć róznice 0,5% alkoholu w piwie?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • jaruzele
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.01
                  • 16

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Co to znaczy mało alkoholu? Jesteś w stanie wyczuć róznice 0,5% alkoholu w piwie?
                  Nie jestem w stanie wyczuc różnicy. Jednak przeliczenie początkowego i końcowego blg daje jakieś pojęcie o alkoholu.

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Co to znaczy mało alkoholu? Jesteś w stanie wyczuć róznice 0,5% alkoholu w piwie?
                    Różnicę 0,5% czuć po wypiciu kilku, np. 6-8 sztukach.

                    W smaku to nawet różnica ~1% będzie niewyczuwalna.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaruzele Wyświetlenie odpowiedzi
                      Termometr kalibrowany był z termometrem laboratoryjnym, balingometr musi być ok. (woda 20 stopni C i pokazuje 0) Fermentacja burzliwa i cicha 20-21 stopni C. Warzenie w 30l garze wszystko zgodnie z wytycznymi BA, przed mierzeniem temperatury wszystko jest mieszane. Po zacieraniu i wysładzaniu blg ok. 2 stopnie mniejszy od porządanego. Po chmieleniu 20l wzorowy blg.
                      Termometry najdokładniej wskazują tylko w pewnym zakresie i jeżeli w tym zakresie skalibrowałeś sobie termometr, to tylko w tym zakresie masz dokładne wskazania. Zwykłe alkoholowe termometry potrafią mieć rozjazd o 4-5*C już od okolic 70*C, pomimo że w 20-25*C wskazują dobrze.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • dreads
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.09
                        • 520

                        #12
                        Z 12 zjechało do 6? Nie wiem, jak musiałbym zacierać, żeby mieć tak słabe odfermentowanie. Stawiam, że coś z przygotowaniem do fermentacji poszło nie tak. Za mało drożdży, źle napowietrzona brzeczka, itp. Może na to wskazywać także odfermentowanie Weizena. Nie wiem, jakie drożdże daje do zestawu BA, ale zjazd do 3 blg przy zacieraniu w 63 stopniach to niewiele. Drożdże do Weizenów są żarłoczne.
                        Masz jeszcze te piwa, co zjechały do 6? Jak są stare?

                        Comment

                        • jaruzele
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.01
                          • 16

                          #13
                          Piwa zostało mało, zabutelkowane te które został stoi ok 2 miesięcy. Pszenicznego jeszcze nie robiłem dlatego te pytanie. Do 3 blg zeszło mi przy trzeciej warce PA.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X