Jakie drożdże w temp. 16-17*C?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

    Jakie drożdże w temp. 16-17*C?

    Witam. Aktualnie mam w piwnicy 16-17*C i za bardzo nie wiem jakimi drożdżami fermentować piwa, bo ni to temperatura dla dolniaków, ni dla górniaków. Celuje w coś na kształt lagera. Aktualnie na cichej stoi wiedeński fermentowany na S-33. Degustacja przy zlewaniu znad gęstwy nie wykazała ale'wych kwiatków, ale być może zasugerujecie coś odpowiedniejszego? Chodzi mi generalnie o drożdże suche, bo warzę dość rzadko i nieregularnie. Szkoda mi wydać na płynne drożdże cztery dychy dla jednej warki, a za przechowywanie gęstwy póki co nie chcę się brać. Czy drożdże S-33 - pomimo, że górnej fermentacji - faktycznie są tak neutralne smakowo, że nie dodają estrowych aromatów? Jest szansa, że wspomniany niby-lager wiedeński będzie zadawalający smakowo? Czytałem kilka opinii, że te drożdże są "byle jakie".
    Zastanawiam się nad wzięciem do kolejnej warki którychś saflagerów, tylko czy one nie dodadzą jakichś kwiatków w takiej temperaturze? Czytałem też, że Danstar Notthingam są neutralne smakowo? Kolejne piwo jakie chce uwarzyć, to sam słód pilzneński mocno chmielony saazem, takie sesyjne piwko na wiosnę...
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

    #2
    Cześc.

    US-05 i wspomniane przez ciebie danstary.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • dknap
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.08
      • 130

      #3
      Ale US-05 to drożdże typowo ale'owe, chociażby chłopaki z Pinty warzą na nich AIPA... Czy one w niższej temperaturze faktycznie są tak neutralne? A co z Saflagerami? Czy 16-17*C to dla nich za dużo?

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #4
        Rekomendowana temperatura fermentacji dla Saflager S-23 to 9-15ºC. A na dla przykład Safale S-04 to zakres 15-24ºC. Saflagery w 16-17ºC też Ci przefermentują, ale nie będziesz miał lagerowego charakteru piwa. Moim zdaniem lepiej użyć drożdży górnej fermentacji i leżakować piwo w jak najniższej temperaturze po rozlewie - tak jak tradycyjnie produkują altbiera.
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • Hedin
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.02
          • 370

          #5
          Osobiście na ten zakres temperatur nie polecam Safale-04. Fermentowaliśmy nasze dwa piwa w temp. 17-18 st. i to jednak troszkę za niska, chyba że na cichą, to może ok. Zresztą informacja na Centrum Piwowarstwa to potwierdza. Już chyba prędzej S-33 jeśli chodzi o górnej fermentacji.

          Comment

          • bielok
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.10
            • 338

            #6
            Cześć.
            Fermetowałem nottinghamami w 12 *C i powolij ale fermentowały. US-05 to odpowiednik amerykańskich drożdży są na pewno mniej kwiatowe niż US-04 i S-33.
            anioły śmierdzą potem
            żrą kiełbasę
            mają w dupie żywych

            Comment

            • dknap
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.08
              • 130

              #7
              Z tą kwiatowością w S-33 to mnie zaskoczyłeś, bo z wszystkich opisów jakie widziałem wynika, że są neutralne smakowo. Sam warzyłem na nich niby-Koelscha (fermentacja w 20*C) i był czysty smakowo. Ostatnio zlewany na cichą "lager" wiedeński również warzony na S-33 (fermentacja w 17-18*C) też nie wykazywał posmaków estrowych... Anyway, chętnie się jeszcze czegoś dowiem.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Co z tego, że S-33 są "neutralne", jak poziom odfermentowania mają żałosny i zostawiają dużo słodyczy?

                Jak masz 16-17*C w pomieszczeniu, to fermentacja będzie o jakieś 1-2*C cieplejsza czyli 17-19*C, bo to proces egzotermiczny. Praktycznie wszystkie suche drożdże dadzą radę.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • dknap
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.08
                  • 130

                  #9
                  Ale ja się przecież przy S-33 nie upieram, tylko pytam... A głębokim odfermentowaniu też mi zależy.

                  Comment

                  • krys123
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.01
                    • 37

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ale ja się przecież przy S-33 nie upieram, tylko pytam... A głębokim odfermentowaniu też mi zależy.
                    u mnie s33 schodziły z 18 blg do 4 blg - belgijskie , kolsch z 12 na 3 blg,
                    wszystko zależy od sposobu zacierania, jak zacierałem na "słotko" to zeszło z 15 do 5

                    Comment

                    • dknap
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.08
                      • 130

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ale ja się przecież przy S-33 nie upieram, tylko pytam... A głębokim odfermentowaniu też mi zależy.
                      A NA głębokim odfermentowaniu też mi NIE zależy

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X