Proszę o konsultacje w sprawie Lagera

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mcpol1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 9

    Proszę o konsultacje w sprawie Lagera

    Zabieram się za 1 Lagera i postanowiłem zrobić takie piwko:
    4kg Pilzneńskiego
    0,3 Pszenicznego
    drożdże w34/70
    Zacieranie:
    15 min w 52°C
    30 min w 62°C
    30 min w 72°C
    IBU celowałbym w 35/40 ma być dość wyraźna goryczka i aromat chmielu
    do dyspozycji lubelski 3,9% i Sybilla 6,2% wszystko w granulacie
    Temperatura fermentacji 8 do 10 °C
    I tutaj moje pytanie jak nachmielić i jakie ewentualnie uwagi do tej kompozycji. Piwko ma wyjść dość jasne tak by pasowało do wybranej przeze mnie nazwy.
    Dziękuję za wszelkie sugestie.
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13959

    #2
    A jaka to nazwa?

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • walec
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.02
      • 193

      #3
      Chyba Lager? Z dużej litery jest.

      Co do koloru - będzie przy tym zasypie bardzo jasne, słomkowe, jak to lager.

      Ile masz tych chmieli?

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mcpol1
        Zabieram się za 1 Lagera i postanowiłem zrobić takie piwko:
        4kg Pilzneńskiego
        0,3 Pszenicznego
        Nie bardzo wiem po co w zasypie masz słód pszeniczny skoro to ma być lager. Taka ilość słodu pszenicznego nie będzie miała żadnego znaczenia.
        Jeżeli chcesz użyć wymienionych chmieli, to Sybillę musisz dać na początku gotowania (na goryczkę), a Lubelski na końcu na aromat. Ile, to będzie zależało od ilości brzeczki, jej ekstraktu i długości gotowania. Skorzystaj z kalkulatora.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Walec
        Co do koloru - będzie przy tym zasypie bardzo jasne, słomkowe, jak to lager.
        Barwa brzeczki będzie zależała od barwy słodu i poziomu ekstraktu.

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13959

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec Wyświetlenie odpowiedzi
          Chyba Lager? Z dużej litery jest.
          No właśnie o to mi chodzi, domyśliłem się tej nazwy, ale czepiam się
          Co ma lager do koloru?
          Gdyby nazwa brzmiała Jasne, a nie Lager, to bym się nie czepiał
          Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-01-25, 09:59.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • walec
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 193

            #6
            Poszedłem na skróty i przyjąłem że to pilzneński ze Strzegomia i że ma być tego jakieś 20l przy 12BLG - akurat takie coś (tylko bez pszenicy a z carapilsem) u mnie fermentuje i kolor ma taki jak napisałem...

            Comment

            • walec
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.02
              • 193

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              No właśnie o to mi chodzi, domyśliłem się tej nazwy, ale czepiam się
              Co ma lager do koloru?
              Gdyby nazwa brzmiała Jasne, a nie Lager, to bym się nie czepiał
              Znowu poszedłem na skróty i pomyślałem o kolorze lagerowym typu lech - potęga marketingu

              Comment

              • mcpol1
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.01
                • 9

                #8
                No dobra skoro nazwa piwa jest taka ważna to ją zdradzę... Piwo ma być jaśniutkie a zwać się będzie "Biała Diana" (hmmm jak się kobita dokopie do tego wątku to niespodzianki nie będzie )
                Pszenica jak gdzieś doczytałem ma utrwalić pianę, chmielu mam pod dostatkiem (granulat), chciałbym z goryczką wcelować w smak w Pilsner Urquel. Jaki kalkulator polecacie? Wczoraj ściągnąłem triala beersmitha ale coś mi nie poszło z przeliczaniem (nie każdy musi być orłem)
                Dlatego wszelkie sugestie przyjmę na klatę, zweryfikuję i uwzględnię w finale.
                Warka standardowo 20 ltr, blg 12/12,5
                Pozdrawiam Maciej
                Ostatnia zmiana dokonana przez mcpol1; 2012-01-25, 12:48.

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13959

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mcpol1 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jaki kalkulator polecacie? Wczoraj ściągnąłem triala beersmitha ale coś mi nie poszło z przeliczaniem
                  Ja od kilku dni zapoznaję się z darmowym Brewtargetem. Na piwo.org jest więcej o nim. Jest też dodatkowy plik z bazą słodów.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • mcpol1
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.01
                    • 9

                    #10
                    dzięki popróbuje...

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mcpol1 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jaki kalkulator polecacie? Wczoraj ściągnąłem triala beersmitha ale coś mi nie poszło z przeliczaniem (nie każdy musi być orłem)

                      Pozdrawiam Maciej
                      Jaki miałeś problem z Beersmithem?

                      Używam go od dawna do układania receptur.

                      Comment

                      • mcpol1
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2012.01
                        • 9

                        #12
                        odpuściłem beersmitha wziałem sie za brewtarget... i wyszło mi z przeliczeń coś takiego
                        50g lubelskiego na 60 min
                        30g sybilli na 10 min wyszło IBU 38,8 wskaźnik goryczki 0,59
                        teraz moje pytanie czy jak tak nachmielę jak będzie się to miało do np wyżej wspomnianego urquella? tak chociaż pi razy drzwi... będzie bardziej czy mniej goryczkawe i jak z aromatem chmielu?

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10788

                          #13
                          A ja się bawię z beertoolsem
                          Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-01-25, 15:18.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • mcpol1
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.01
                            • 9

                            #14
                            teraz wyszło tak jak zmieniłem wartości sprzętu
                            Attached Files

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #15
                              PU podobno ma ~30 IBU. Ale odczucie jest również związane z innymi czynnikami, jak ekstrakt końcowy czy nagazowanie.

                              Tu masz schemat chmielenia PU, jaki podał Czes -> http://www.piwo.org/topic/6270-ile-s...ost__p__133536
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X