Proszę o konsultacje w sprawie Lagera

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mcpol1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 9

cośik mi się zdaje że jak sam na własnej skórze nie spróbuje to się nie przekonam...
    jak to na stoku kiedyś taki jeden godoł "jak się nie wywróciss tło się nie nałucyss"

Comment

• TeDy_beer
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.06
      • 283

JA na chwilkę chciałbym wrócić do zasypu, otóż pisze się i mówi, że słód pszeniczny ma wpływ na "trwałość" piany. Czy to prawda? ma sens wrzucanie pszenicy do piwa (nawet gdy tam nie pasuje) po to by piana trwałą była, czy są może lepsze sposoby?
      AMEN i :stout:
      Browar Domowy Małe Ale
      Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

Comment

• Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13959

Wydłużyć drugą przerwę. Od przedwczoraj to wiem

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• mcpol1
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.01
          • 9

mówisz o 62 *C?

Comment

• Pendragon
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13959

Nie, tę w 70-73*C

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• TeDy_beer
              • 2011.06
              • 283

otóż też wczoraj przeczytałem o tym przerwa białkowa dokładnie i wszystko jasne
              Browar Domowy Małe Ale

Comment

• Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Gadał ślepy z głuchym

Przerwa białkowa to ta w temp. +/- 55 stopni. Teoria mówi, że jak będzie za długa, nie będzie piany. Można ją w ogóle ominąć.

Nie słyszałam o tym, żeby przerwa w 73 st. miała wpływ na jakość piany. Na to ma wpływ wiele rzeczy, przy czym na pewno też nie jest to użycie słodu carapils

Najczęstszą przyczyną braku piany w domowych piwach jest dodanie zbyt dużo środka do refermentacji, co skutkuje przegazowaniem i dzięki temu - utratą piany.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• TeDy_beer
                  • 2011.06
                  • 283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Gadał ślepy z głuchym
                  Mea culpa, mea maxima culpa
                  Browar Domowy Małe Ale

Comment

• Pendragon
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13959

A ktoś tam napisał, że ktoś tam twierdzi (jakiś zagraniczny spec od piwa), że druga przerwa ma wpływ i dlatego należałoby przesłużyć drugą nawet do 60 minut. Nie pamiętam gdzie to było, ale niedawno to było.

Comment

• walec
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.02
                      • 193

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie słyszałam o tym, żeby przerwa w 73 st. miała wpływ na jakość piany. Na to ma wpływ wiele rzeczy, przy czym na pewno też nie jest to użycie słodu carapils
                      Marusiu, o co chodzi z tym carapils? On bywa też chyba nazywany carafoam, na CP i na stronie producenta jest że poprawia pianę...

Comment

• Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                        A ktoś tam napisał, że ktoś tam twierdzi (jakiś zagraniczny spec od piwa), że druga przerwa ma wpływ i dlatego należałoby przesłużyć drugą nawet do 60 minut. Nie pamiętam gdzie to było, ale niedawno to było.
                        Autorem jest 'zgoda', ale w sumie nic nowego to nie wnosi do procesu, bo 30 minut w 72 st.C to norma, dalej zaś podgrzanie o kilka stopni do 75-78 albo i nie, i przetransportowanie do filtracji, czas na ułożenie się złoża, zwrot mętnego... czyli daje to nam drugie 30 minut.

Reasumując. Niemal każdy trzyma przez godzine w temperaturze 72 st.C.

Comment

• zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

Autorem nie jest zgoda, ja tylko przytaczam.

Autorami są panowie:

Prof. Dr. agr. Ludwig Narziss, Prof. Dr.-Ing. habil. Werner Back, Technische Universitaet Muenchen (Fakultaet fuer Brauwesen, Weihenstephan), Abriss der Bierbrauerei. WILEY-VCH Verlags GmbH Weinheim Germany, 2005
                          George J. Fix Ph.D, Principles of Brewing Science, Brewers Publications, Boulder CO, 1999
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec Wyświetlenie odpowiedzi
                            Marusiu, o co chodzi z tym carapils? On bywa też chyba nazywany carafoam, na CP i na stronie producenta jest że poprawia pianę...
                            Na CP jest info, które podaje producent, zgadza się. Ale jak źle poprowadzisz proces zacierania, czy też inne elementy składające się na prawidłowo wykonane piwo, żadne sztuczki nie pomogą.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                            X