Odfermentowanie Portera

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    Odfermentowanie Portera

    W sobotę warzyłem Robust Portera 14Blg z CP. Zadałem gęstwę 1084 Irish Ale po IRA. Stoi to w 20st.

    Wczoraj i dzisiaj (piąty i szósty dzień fermentacji) pomiar wskazuje na 5,5-6blg.
    Martwię się czy nie zadałem zbyt mało drożdży (a wydawało mi się, że poszło sporo). Pierwszego i drugiego dnia była piękna piana, później zniknęła.

    Bardzo proszę o poradę co robić - czekać, dodać więcej drożdży, napowietrzyć? A może tak powinno być przy tym piwie?
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Jak zacierałeś?

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Podobne piwo na tych samych drożdżach. Z 15 Blg zeszło mi do 5, na cichą przelewałem przy ok. 5,5 Blg. Z tym, że ja zacierałem bardzo słodko.
      Z moich doświadczeń wynika, że ajrisze fermentują szybko (2-3 dni) i u Ciebie jest już pewnie po wszystkim? Przelej na cichą i zostaw do sklarowania.

      Comment

      • Maciucha67
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.05
        • 128

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
        Jak zacierałeś?
        Zacierałem 90 minut w temperaturze 68-70st. po tym czasie dałem słód czekoladowy i barwiący.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
        Przelej na cichą i zostaw do sklarowania.
        Tak spróbuję zrobić, dzięki.

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi
          Zacierałem 90 minut w temperaturze 68-70st. po tym czasie dałem słód czekoladowy i barwiący.
          Czyli bardziej na słodkie.

          Więcej nie zejdzie.
          Przelej na cichą.

          Comment

          • Maciucha67
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.05
            • 128

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
            Czyli bardziej na słodkie.

            Więcej nie zejdzie.
            Przelej na cichą.
            OK, dzięki.
            A bałem się, że za mało drożdżaków...

            Ile dałbyś glukozy do refermentacji przy tym blg?

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Pytanie nie do mnie ale odpowiem
              Daj tyle, żeby mieć nagazowanie ok. 2 v
              Tu masz kalkulator

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi
                OK, dzięki.
                A bałem się, że za mało drożdżaków...

                Ile dałbyś glukozy do refermentacji przy tym blg?
                2,5 g na butelkę 0,5l

                Comment

                • Maciucha67
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.05
                  • 128

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                  Pytanie nie do mnie ale odpowiem
                  Dzięki, niefortunnie napisałem. Powinienem bardziej do wszystkich
                  Ale wielkie dzięki

                  PS. W tym kalkulatorze podawać galony amerykańskie czy brytyjskie?

                  Comment

                  • Maciucha67
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.05
                    • 128

                    #10
                    Dzięki Mareks

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dzięki, niefortunnie napisałem. Powinienem bardziej do wszystkich
                      Ale wielkie dzięki

                      PS. W tym kalkulatorze podawać galony amerykańskie czy brytyjskie?
                      Po co?

                      Wystarczy litry.
                      Trzeba napisać L po liczbie litrów np. 20L

                      Tak samo z temperaturą rozlewanego piwa, C dla stopni Celcjusza np. 18C.
                      Corn sugar - glukoza
                      Cane sugar - biały zwykły cukier

                      Comment

                      • Maciucha67
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.05
                        • 128

                        #12
                        No teraz to rozumiem
                        Wielkie dzięki!

                        Comment

                        • cohlerc1
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.12
                          • 3

                          #13
                          Witam
                          Pozwolę się podłączyć pod temat (zamiast zakładać nowy) bo mam podobne zapytanie.
                          Otóż moja 3 warka z zacieraniem to porter z browar.bizu po chmieleniu blg stanęło na 21. Drożdże saflager w30/70. Temp ferm 13 stopni(czasami były skoki . Stało to tak ponad 35 dni. W piątek otwarlem i sprawdziłem blg wyszło 7. I teraz się zastanawiam czy jak to zabutelkuje to kiedy będą granaty? Forum czytam już od dłuższego czasu i według programu który tu znalazłem mogę dac na te moje 15l. 76g. glukozy tylko nie wiem czy to nie za dużo. I jeszcze śmieszne pytanie, ile ten porter może mieć % na oko? Bo mi wychodzi jakieś 7% a myślałem że będzie więcej

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cohlerc1 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Witam
                            Pozwolę się podłączyć pod temat (zamiast zakładać nowy) bo mam podobne zapytanie.
                            Otóż moja 3 warka z zacieraniem to porter z browar.bizu po chmieleniu blg stanęło na 21. Drożdże saflager w30/70. Temp ferm 13 stopni(czasami były skoki . Stało to tak ponad 35 dni. W piątek otwarlem i sprawdziłem blg wyszło 7. I teraz się zastanawiam czy jak to zabutelkuje to kiedy będą granaty? Forum czytam już od dłuższego czasu i według programu który tu znalazłem mogę dac na te moje 15l. 76g. glukozy tylko nie wiem czy to nie za dużo. I jeszcze śmieszne pytanie, ile ten porter może mieć % na oko? Bo mi wychodzi jakieś 7% a myślałem że będzie więcej
                            76g glukozy jest ok. Nie powinno być granatów.

                            Do obliczonych % dolicz jeszcze 0,3-0,5 z refermentacji.

                            Comment

                            • bogdan62
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.10
                              • 173

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cohlerc1 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Witam
                              Pozwolę się podłączyć pod temat (zamiast zakładać nowy) bo mam podobne zapytanie.
                              Otóż moja 3 warka z zacieraniem to porter z browar.bizu po chmieleniu blg stanęło na 21. Drożdże saflager w30/70. Temp ferm 13 stopni(czasami były skoki . Stało to tak ponad 35 dni. W piątek otwarlem i sprawdziłem blg wyszło 7. I teraz się zastanawiam czy jak to zabutelkuje to kiedy będą granaty? Forum czytam już od dłuższego czasu i według programu który tu znalazłem mogę dac na te moje 15l. 76g. glukozy tylko nie wiem czy to nie za dużo. I jeszcze śmieszne pytanie, ile ten porter może mieć % na oko? Bo mi wychodzi jakieś 7% a myślałem że będzie więcej
                              Końcowe Blg jest wysokie, może być spowodowane składem zasypu, sposobem zacierania, lub przedwczesnym zaprzestaniem pracy przez drożdże (np. przy zbyt małej ilości drożdży dla wymienionego Blg). Piwo stoi ponad miesiąc, poswięć jeszcze ze trzy dni dla kontroli fermentalności, pobierz z fermentora ze 200ml piwa, zadaj drożdży piekarskich i w temp. pokojowej sprawdź czy jeszcze odfermentuje. W przypadku pociągnięcia fermentacji przez drożdże piekarskie zredukuj ilość glukozy do refermentacji conajmniej o połowę i koniecznie dodaj nowych drożdży np. 1/4 torebki T-58 lub innych którymi dysponujesz (bez tego zabiegu piwo może się nie nagazować).

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X