Ostatnio też robiłem Portera i stanął na 7blg. Przeglądając przepisy z wiki, 7blg to standardowe odfermentowanie. Myślę, że absolutnie na ma co się martwić
Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-02-10, 12:06.
Pozwolę sobie odświeżyć temat podekscytowany rozlewem mojego winka i przygotowaniami do kolejnej warki - pszeniczki.
Zrobiłem próbę z drożdżami piekarskim i nic sie nie zmieniło, blg nie spadło. Portera zabutelkowalem z 80g glukozy wyszło mi jakieś 45 butelek 0,33. Mam już za sobą otwarcie kilku butelek i powiem, że gazu nie ma za dużo wręcz nawet mało. Jak se teraz przypominam ostatnio zapomniałem napisać, że zacierałem "bardziej na słodowo" więc pewnie stąd tak wysokie końcowe blg.
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:
1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
Witam
Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
Pozdrawiam
uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.
Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
Comment