Odfermentowanie Portera

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LeoxxX
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 224

Ostatnio też robiłem Portera i stanął na 7blg. Przeglądając przepisy z wiki, 7blg to standardowe odfermentowanie. Myślę, że absolutnie na ma co się martwić
    Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-02-10, 12:06.

Comment

• cohlerc1
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.12
      • 3

Pozwolę sobie odświeżyć temat podekscytowany rozlewem mojego winka i przygotowaniami do kolejnej warki - pszeniczki.
      Zrobiłem próbę z drożdżami piekarskim i nic sie nie zmieniło, blg nie spadło. Portera zabutelkowalem z 80g glukozy wyszło mi jakieś 45 butelek 0,33. Mam już za sobą otwarcie kilku butelek i powiem, że gazu nie ma za dużo wręcz nawet mało. Jak se teraz przypominam ostatnio zapomniałem napisać, że zacierałem "bardziej na słodowo" więc pewnie stąd tak wysokie końcowe blg.

Comment

Related Topics

Collapse

• woosaa
        Przyspieszona cicha
        woosaa
        Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
        2025-01-09, 16:18
      • Charlie44
        Pierwsze zlewanie na cichą.
        Charlie44
        Cześć wszystkim,

Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
        2018-10-22, 11:08
      • fligiert
        Drożdże na cichą?
        fligiert
        Witam
        Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
        Pozdrawiam

Sent from my...
        2019-06-24, 18:34
      • kaczka116
        ReCraft, [Za Miastem] Cicha Noc
        kaczka116
        Piwo gotowe do oceny
        2020-02-08, 08:32
      • m2200
        Płatki dębowe na cichą.
        m2200
        Cześć,

uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
        2019-08-22, 17:29
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...