Mocno drożdżowy zapach i smak brzeczki.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • harrymartin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 14

    #1

    Mocno drożdżowy zapach i smak brzeczki.

    Witam.
    Pierwsze trzy warki zrobiłem z gotowca Coopers Pils z dodatkowymi ekstraktami słodu z WES. Wszyscy chwalili ale jak dla mnie było trochę za treściwe. Po udanych pierwszych trzech warkach czwartą postanowiłem uwarzyć z prawdziwego słodu i chmielu według przepisu:
    5kg. słód pilzneński
    40 g Marynka
    30 g Lubelski
    Suche drożdże dolnej fermentacji typu lager Saflager W-34/70 (paczka 11,5g)
    Zatarłem słód 45 min w 61 st. C a następnie 25 min 71 st. C następnie podgrzałem do 76 stopni C i filtracja. Brzeczka wyszła tak jak w przepisie 12 BLG około 23 litry.
    Po chmieleniu i ostudzeniu do 20 st. C dodałem do brzeczki drożdży w formie pasty zgodnie z zaleceniami producenta.
    Fermentacja ruszyła prawidłowo i była prowadzona w temp. około 10 st. C po 9 dniach BLG spadło z 12 do 3 piana i klarowność ok. Wydaję mi się że fermentator wydezynfekowałem prawidłowo chlor ale z bardzo zimną wodą i dodatkowo delikatne wyparzanie. Problem polega na tym że brzeczka ma nie za specjalnie przyjemny zapach i smak coś jakby siarkowodór z drożdżami. Czy jest to zakażenie czy przyczyną tego może być fakt że używałem gara do zacierania i chmielenia który na dnie nie miał częściowo emalii bo był kiedyś przypalony ale te miejsca były wyczyszczone do czystego metalu.
    http://ogrodzenia.like.pl/
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Normalne. Przeszukaj forum, było o tym wiele razy.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • dadek
      Czechy, Dolní Dunajovice, Mlýnská, Pivovar Wild Creatures
      dadek
      To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
      2022-09-08, 02:08
    • RomaNzRumunii
      Pierwszy brewkit fermentacja cicha
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
      2021-01-25, 20:25
    • Danny_daniello
      IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
      Danny_daniello
      Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
      Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
      2020-04-20, 22:19
    • Czarny1975
      Czas chłodzenia brzeczki
      Czarny1975
      Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

      Czy (i jaki) wpływ...
      2017-09-26, 08:50
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...