Czy można butelkować bez cichej?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LukaszB
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 4

    Czy można butelkować bez cichej?

    Witam. Właśnie kończy mi się fermentacja burzliwa piwa z surowców 2 x WES + chmiele Marynka i Lubelski. Chmieliłem w woreczku muślinowym. Wczoraj mierzyłem Blg i brzeczka jest bardzo mętna. Nie mam drugiego pojemnika na fermentację cichą. Czy mogę butelkować bezpośrednio po zakończeniu fermentacji burzliwej? Wyklaruje się? Czy cicha jest niezbędna? Ewentualnie zleję znad osadu rurką do jakiegoś gara, wypłuczę osad z fermentatora i z powrotem do fermentatora i wtedy zleję do butelek przez kranik.
    Proszę o podpowiedź.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Albo przedłuzyć burzliwą o dwa tyg do wyklarowania lub zlać do innego naczynia.

    Kupić koniecznie drugi fermentor.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LukaszB Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy mogę butelkować bezpośrednio po zakończeniu fermentacji burzliwej?
      Możesz, choć najlepiej byłoby wydłużyć fermentację burzliwą, tak ze dwa tygodnie i dopiero wtedy rozlewać.

      Wyklaruje się?
      Z czasem się wyklaruje.

      Czy cicha jest niezbędna?
      Nie jest niezbędna.


      Kup drugi fermentator, dwa to niezbędne minimum. Albo lepiej trzy - jeden na burzliwą, drugi na cichą (oba bez kranika), trzeci do rozlewu (z kranikiem).
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • LukaszB
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.11
        • 4

        #4
        Czyli mogę spokojnie zostawić na 2 tyg bez obawy że nic nie stanie się brzeczce?

        Gdzieś na innych forach wyczytałem, że:
        "jeżeli przetrzymalibyśmy piwo o kilka tygodni wówczas moglibyśmy dopatrywać się związku zwanego merkaptanem czyli posmaków/zapachów: stęchlizny, kanalizacji, ew. gnilnych co powodują głównie rozkładające się drożdże."

        Rozumiem że te 2 tyg to czas bezpieczny?

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          Bezpiecznie to jest kupić sprawdzone piwo koncernowe w sklepie.
          Przetrzymywanie piwa zbyt długo wraz z dużą ilością gęstwy drożdżowej może wpłynąć na smak, bo produkty autolizy drożdży to nic dobrego. Jednak nikt dokładnie nie odpowie na pytanie ile to może być dni. Te procesy zachodzą stopniowo i powoli. 2-3 tyg. burzliwej nie powinny mocno wpłynąć na smak, ale pewnie co lepszy sensor to może to wyczuć. Jednak nikt nie zapewni, że przez ten okres piwo się Tobie wyklaruje.
          Swoją drogą, zastanawiam się jak to się dzieje, że połowa początkujących piwowarów dopiero jak ma piwo w fermentorze to zastanawia się co z nim zrobić dalej. Ja wolę przed warzeniem kolejnego, sprawdzić czy będę miał drożdże na czas, naczynie do fermentacji, czy zdążę opróżnić naczynie do leżakowania gdy skończy się burzliwa i czy będę miał dostatecznie dużo butelek na rozlew. Osobiście leżakuję piwa w szklanych butlach używanych do wina i to według mnie najlepsze rozwiązanie - dość drogie, ale jeżeli chcesz się dłużej bawić w piwowarstwo to się opłaci, bo nie trzeba ich wymieniać (nie niszczą się) i szkło jest dużo bardziej aseptyczne.

          Comment

          • rafal69
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.08
            • 115

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LukaszB Wyświetlenie odpowiedzi
            ... mierzyłem Blg i brzeczka jest bardzo mętna...
            Blg to Blg a mętność to mętność i jedno na drugie wpływu nie ma.
            według mnie.
            znany gamoń wiosłowy

            Comment

            Przetwarzanie...
            X