Witam przy 4 Warce,
nurtuje mnie pewna sprawa. Ostatnie 2 Warki robiłem z ekstraktów z WES'a + chmiel + drożdże. (czwarta robiona podobnie). Eksperymentuję zmieniając słody, chmiele (ilość, rodzaj), rodzaje drożdży (Danstar Nottingham, Safale S-04, teraz Safale US-05).
Wszystkie piwa mają wyczuwalny zapach owocowy. Nie jest to dyskwalifikujące, może nawet przyjemne, ale chciałbym uzyskać piwo o bardziej chmielowym aromacie.
Smakowo jest w zasadzie ok. Jest goryczka , owocowe smaczki prawie nie wykrywalne.
Czyżby 25g lubelskiego na 5 minut przed końcem to za mało?
Zmienić na inny chmiel aromatyczny?
Czy te owocowe nutki to efekt drożdży górnej fermentacji?
(na dolną jeszcze chwilę poczekam-temperatury nie takie jak bym chciał)
nurtuje mnie pewna sprawa. Ostatnie 2 Warki robiłem z ekstraktów z WES'a + chmiel + drożdże. (czwarta robiona podobnie). Eksperymentuję zmieniając słody, chmiele (ilość, rodzaj), rodzaje drożdży (Danstar Nottingham, Safale S-04, teraz Safale US-05).
Wszystkie piwa mają wyczuwalny zapach owocowy. Nie jest to dyskwalifikujące, może nawet przyjemne, ale chciałbym uzyskać piwo o bardziej chmielowym aromacie.
Smakowo jest w zasadzie ok. Jest goryczka , owocowe smaczki prawie nie wykrywalne.
Czyżby 25g lubelskiego na 5 minut przed końcem to za mało?
Zmienić na inny chmiel aromatyczny?
Czy te owocowe nutki to efekt drożdży górnej fermentacji?
(na dolną jeszcze chwilę poczekam-temperatury nie takie jak bym chciał)
Comment