Owocowy zapach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oozz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 53

    Owocowy zapach

    Witam przy 4 Warce,
    nurtuje mnie pewna sprawa. Ostatnie 2 Warki robiłem z ekstraktów z WES'a + chmiel + drożdże. (czwarta robiona podobnie). Eksperymentuję zmieniając słody, chmiele (ilość, rodzaj), rodzaje drożdży (Danstar Nottingham, Safale S-04, teraz Safale US-05).

    Wszystkie piwa mają wyczuwalny zapach owocowy. Nie jest to dyskwalifikujące, może nawet przyjemne, ale chciałbym uzyskać piwo o bardziej chmielowym aromacie.
    Smakowo jest w zasadzie ok. Jest goryczka , owocowe smaczki prawie nie wykrywalne.

    Czyżby 25g lubelskiego na 5 minut przed końcem to za mało?
    Zmienić na inny chmiel aromatyczny?

    Czy te owocowe nutki to efekt drożdży górnej fermentacji?
    (na dolną jeszcze chwilę poczekam-temperatury nie takie jak bym chciał)
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oozz Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy te owocowe nutki to efekt drożdży górnej fermentacji?
    Tak, to są estry.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    Przetwarzanie...
    X