chmiel

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maxbax50
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.02
    • 11

chmiel

mam pytanie jak i w jakim okresie zbiera się chmiel ,obo mego m.zamieszkania rośnie dziko chmiel czy warto i kiedy go zebrać,oraz czy nadaje sie do wyrobu browarka
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Dziki chmiel nie nadaje się. Po to stworzono szlachetne odmiany aby nie używac dzikiego. żyć możesz ale efekty moga byc mizerne.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maxbax50 Wyświetlenie odpowiedzi
      mam pytanie jak i w jakim okresie zbiera się chmiel ,obo mego m.zamieszkania rośnie dziko chmiel czy warto i kiedy go zebrać,oraz czy nadaje sie do wyrobu browarka
      Jesienią, jak nie spróbujesz to sie nie przekonasz
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• jacer
        • 2006.03
        • 9875

Dziki chmiel nie nadaje się. Po to stworzono szlachetne odmiany aby nie używac dzikiego. Użyć możesz ale efekty moga byc mizerne.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• maxbax50
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.02
          • 11

mam ochotę sprubować ale to nie wszystko jeszcze chciałbym sam zrobić słód czy wiesz coś na ten temat

Comment

• maxbax50
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.02
            • 11

czylijednak należy korzystać z norm wyprubowanych,lecz zapytać zawsze warto,tym bardziej jak się jest laikiem w temacie

Comment

• jacer
              • 2006.03
              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maxbax50 Wyświetlenie odpowiedzi
              mam ochotę sprubować ale to nie wszystko jeszcze chciałbym sam zrobić słód czy wiesz coś na ten temat
              Wiem, na forum jest takie cos jak"wyszukiwarka"
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• maxbax50
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.02
                • 11

mam zaplecze i warunki ,no i cholerną ochotę sam sprubować nawarzyć sobie piwka,w tym pozytywnym słowa znaczeniu,całe zaplecze techniczne mam,ale wkurza mnie robienie czegokolwiek z surogatów.Jacer przed chwilą poinformował mnie że chmiel musi być kupiony szlachetny nie dziki,ok.Jednak fakt że mam kupować ekstraty słodowe w puszkach nie interesuje mnie.wolałbym kupić jęczmień ześrutować go u kolegi rolnika i dalej wszystko po kolei.

Comment

• Feti
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.10
                  • 801

Kup gotowy słód. Nie ekstrakty .

Comment

• maxbax50
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.02
                    • 11

a tak na marginesie kiedyś gdy handlowałem rybami to zdażało mi się odwiedzić Twoje miastood czsu do czasu celem kupowania karpia

Comment

• maxbax50
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.02
                      • 11

a czy wielkim problemem byłoby wykonanie tego wszystkiego samemu

Comment

• maxbax50
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2012.02
                        • 11

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kup gotowy słód. Nie ekstrakty .
                        mam kocioł80 litrowy szczelnie zamykany ze stali nierdzewnej z okranowaniem,mieszkam swobodnie bez sąsiadów którym by cokolwiek smierdziało

Comment

• Rycho_128
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.03
                          • 1054

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Chyba Seta nie ma nic przeciwko temu przeklejeniu, ale trzeba pomóc koledze...
                          Gdański Browar WaRy
                          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• Komar_Pafnucy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.08
                            • 1114

Po pierwsze to popracuj nad językiem polskim a po drugie wszystko można zrobić samemu tylko po jaką cholerę? Nawet browary na ogół nie mają własnych słodowni a ty chcesz się bawić w słodowanie. Może jeszcze kup sobie kawałek pola i uprawiaj ten jęczmień.

Zajrzyj do sklepu: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Komar_Pafnucy; 2012-02-07, 14:42.

Multitap Crawl
                            Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                            Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• maxbax50
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2012.02
                              • 11

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedzi
                              Po pierwsze to popracuj nad językiem polskim a po drugie wszystko można zrobić samemu tylko po jaką cholerę? Nawet browary na ogół nie mają własnych słodowni a ty chcesz się bawić w słodowanie. Może jeszcze kup sobie kawałek pola i uprawiaj ten jęczmień.

Zajrzyj do sklepu: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/
                              ================================================== =====
                              Cześć profesorku,nie stawiaj ocen na dzień dobry,bo może junioir ma dyslekcje,albo okularków nie założył.Wszystko się zdażyć może jak kufel pełen,nawet pomroczność jasna.A tak wogule to dzięki pod adres zajrzałem,a oprócz tego w międzyczasie trochę literatury,więc jednak na bazie sprawdzonych surowców trzeba będzie zaczynać.

Comment

Przetwarzanie...
                              X