mam pytanie jak i w jakim okresie zbiera się chmiel ,obo mego m.zamieszkania rośnie dziko chmiel czy warto i kiedy go zebrać,oraz czy nadaje sie do wyrobu browarka
chmiel
Collapse
X
-
Dziki chmiel nie nadaje się. Po to stworzono szlachetne odmiany aby nie używac dzikiego. żyć możesz ale efekty moga byc mizerne.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maxbax50 Wyświetlenie odpowiedzimam pytanie jak i w jakim okresie zbiera się chmiel ,obo mego m.zamieszkania rośnie dziko chmiel czy warto i kiedy go zebrać,oraz czy nadaje sie do wyrobu browarkaMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Dziki chmiel nie nadaje się. Po to stworzono szlachetne odmiany aby nie używac dzikiego. Użyć możesz ale efekty moga byc mizerne.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maxbax50 Wyświetlenie odpowiedzimam ochotę sprubować ale to nie wszystko jeszcze chciałbym sam zrobić słód czy wiesz coś na ten tematMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
mam zaplecze i warunki ,no i cholerną ochotę sam sprubować nawarzyć sobie piwka,w tym pozytywnym słowa znaczeniu,całe zaplecze techniczne mam,ale wkurza mnie robienie czegokolwiek z surogatów.Jacer przed chwilą poinformował mnie że chmiel musi być kupiony szlachetny nie dziki,ok.Jednak fakt że mam kupować ekstraty słodowe w puszkach nie interesuje mnie.wolałbym kupić jęczmień ześrutować go u kolegi rolnika i dalej wszystko po kolei.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziKup gotowy słód. Nie ekstrakty .
Comment
-
-
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Chyba Seta nie ma nic przeciwko temu przeklejeniu, ale trzeba pomóc koledze...Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
Po pierwsze to popracuj nad językiem polskim a po drugie wszystko można zrobić samemu tylko po jaką cholerę? Nawet browary na ogół nie mają własnych słodowni a ty chcesz się bawić w słodowanie. Może jeszcze kup sobie kawałek pola i uprawiaj ten jęczmień.
Zajrzyj do sklepu: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/Ostatnia zmiana dokonana przez Komar_Pafnucy; 2012-02-07, 14:42.
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedziPo pierwsze to popracuj nad językiem polskim a po drugie wszystko można zrobić samemu tylko po jaką cholerę? Nawet browary na ogół nie mają własnych słodowni a ty chcesz się bawić w słodowanie. Może jeszcze kup sobie kawałek pola i uprawiaj ten jęczmień.
Zajrzyj do sklepu: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/
Cześć profesorku,nie stawiaj ocen na dzień dobry,bo może junioir ma dyslekcje,albo okularków nie założył.Wszystko się zdażyć może jak kufel pełen,nawet pomroczność jasna.A tak wogule to dzięki pod adres zajrzałem,a oprócz tego w międzyczasie trochę literatury,więc jednak na bazie sprawdzonych surowców trzeba będzie zaczynać.
Comment
-
Comment