Pierwsze warzenie z brewkita Yorkshire Bitter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pasterzem
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 2

    Pierwsze warzenie z brewkita Yorkshire Bitter

    Witam!

    Czas zacząć warzenie pierwszego piwa. Zacząłem od brewkita - Brewmaker Yorkshire Bitter. Próbował już ktoś ten brewkit? Jakieś porady, wskazówki?

    Z góry dziękuję za pomoc.
  • Cyneq
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.12
    • 181

    #2
    To jest ulubiony gatunek i kit mojego kolegi.
    Jemu smakuje wyśmienicie, chociaż moim zdaniem on robi kawę rozpuszczalną z bimbrem (używa brewkita i dodaje białego cukru).
    Kiedyś to próbowałem, pijalne, niezłe, ale w tamych czasach nie miałem możliwości porównania z prawdziwym piwem.
    A porada dla Ciebie standardowa - mniej wody, rezygnacja z cukru i będzie dobrze.

    Comment

    • pasterzem
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.01
      • 2

      #3
      Dzięki za poradę, zamiast cukru zamierzam użyć glukozy, mam nadzieję, że efekt będzie w miarę dobry.
      Zamierzam po burzliwej zabutelkować od razu, przy następnej warce zostawię na cichą w gąsiorze i porównam efekty

      Comment

      • Cyneq
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.12
        • 181

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pasterzem Wyświetlenie odpowiedzi
        Dzięki za poradę, zamiast cukru zamierzam użyć glukozy,
        mam nadzieję, że efekt będzie w miarę dobry.
        To w zasadzie to samo (cukier to czysta sacharoza, której każda cząsteczka to dwucukier złożony z glukozy i fruktozy), a przynajmniej efektem jest taka sama mieszanka wody z bimbrem.

        Efekt będzie w miarę zły. Poczytaj troszkę o lepszych sposobach na "pijalność" brewkita, temat wałkowany po 100kroć na 1000 stron i for.

        Comment

        • Lusterko87
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.10
          • 36

          #5
          Robiłem tego Bittera i dałem zwykły cukier, ale trochę więcej niż w przepisie - 1.5 kg. Po pierwszej próbie nie smakował mi.. Jak otwarłem butelkę po 3 miesiącach - nie przypominał już tego pierwszego. Piękny kolor, smak i duuużo goryczki. Chociaż przy kit-cie nie jest konieczna cicha - ale ja zastosowałem - nie żałuje.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X