IRA - burzliwa fermentacja przez ponad 2 tygodnie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LuisCypher
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 6

    #1

    IRA - burzliwa fermentacja przez ponad 2 tygodnie?

    Witam serdecznie wszystkich! To mój pierwszy post w tym dziale i moje pierwsze pytanie

    Wczoraj uwarzyłem moje pierwsze piwo ze słodu Postudiowałem sobie długo forum i narazie pytań co do tego etapu nie mam - tzn. mam, ale udało mi się uwarzyć, zadać drożdżami i nawet już fermentuje

    Ale pytanie mam inne - dziś się dowiedziałem że mam wyjazd na delegację na ponad 2 tygodnie (a już myślałem że mnie ominie ;( ). Czy mogę zostawić w bezruchu fermentator na 2 tygodnie? Poprzednie z brewkitów zlewałem po jakiś 4-8 dniach - tu wyjdzie ponad 14... Nie przejdzie mi zapachem drożdży/autolizy? Z praktyki winarskiej wiem że trzymanie wina na osadem z drożdży przez zbyt długi czas jest strzałem w kolano. A z piwem dopiero zaczynam więc pytam...

    Hm, a może to po tak długiej burzliwej, można to przelać do butelek? To będzie jak burzliwa + cicha w jednym fermentatorze

    PS. Uprzedzając pytanie - nie bardzo mam komu zlecić zlanie, a dwa - jak coś ma nie wyjść to wolę żeby z mojej winy
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #2
    bez żadnego problemu,nawet dobrze,nie będzie cię korcić ,żeby grzebać w piwie .
    co do reszty,to zobaczysz jak to wygląda jak przyjedziesz,czy coś pływa na górze czy wszystko opadło,jak nie będzie problemu z farfoclami to śmiało do butelek możesz lać.

    Comment

    • bimbelt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.12
      • 197

      #3
      Dwa tygodnie, to nie tak długo. Piwu nie powinno się nic stać. Po tym czasie możesz śmiało butelkować, jeśli nie zależy ci na klarowności.
      Piwolog radzi...
      Piwo Domowe na Facebooku
      Szczeciński Konkurs Piw Domowych

      Comment

      • LuisCypher
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.12
        • 6

        #4
        Dzięki!

        Uspokoiliście mnie
        Rzeczywiście nie będzie aż tak korcić do zaglądania - aczkolwiek po 3 brewkitach to już nie daje takiego fanu jak za pierwszym razem
        Jeszcze jedno szybkie pytanie - co w takim razie z gęstwą? Oryginalny plan był taki by puścić IRA, a potem na tych samych drożdżach stouta owsianego - dam radę? Drożdżaki - Danstar Nottingham

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          da,nie baw siew jakieś płukanie,oddzielanie warstw,weź ile trzeba i wlej do następnego.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Flino
            Jak czytać przepis ?
            Flino
            Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
            1. Składniki:
            • pilzeński Litovel 4,25 kg;
            • monachijski Litovel 0,9 kg;
            • karmel jasny 0,5 kg
            • caraaroma 0,35;
            • chmiel Marynka granulat 40 g;
            • chmiel Lubelski granulat 25 g;
            • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
            2....
            2021-11-17, 10:49
          • krzysztoft
            fermentacja burzliwa czy zakażenie?
            krzysztoft
            Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
            2019-04-01, 00:18
          • tyskikufel
            Ponad 5200 kapsli dziewiczych
            tyskikufel
            Sprzedam ponad 5200 kapsli dziewiczych , browary polskie , trochę giełdowych i napoje, co do ilości wzorów na pewno 1450 a może więcej , kapsle w ilości od 1 do 5 max z jednego wzoru , zdjęcia na FB na moim profilu , tylko poważne oferty , wyślę foto
            2019-01-08, 23:35
          • dadek
            Tarnobrzeg, Jachowicza 12, Browar Tarnobrzeg
            dadek
            24.02.2020 po raz pierwszy odwiedziłem Tarnobrzeg. A właściwie miasto, bo wcześniej bywałem tylko na dworcu PKP, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
            2020-03-13, 03:58
          • Magyars
            Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
            Magyars
            Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

            50% słód pszeniczny
            50% słód pilzeński
            Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
            Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

            BLG początkowe...
            2019-12-17, 08:06
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...