IRA - burzliwa fermentacja przez ponad 2 tygodnie?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LuisCypher
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 6

IRA - burzliwa fermentacja przez ponad 2 tygodnie?

Witam serdecznie wszystkich! To mój pierwszy post w tym dziale i moje pierwsze pytanie

Wczoraj uwarzyłem moje pierwsze piwo ze słodu Postudiowałem sobie długo forum i narazie pytań co do tego etapu nie mam - tzn. mam, ale udało mi się uwarzyć, zadać drożdżami i nawet już fermentuje

Ale pytanie mam inne - dziś się dowiedziałem że mam wyjazd na delegację na ponad 2 tygodnie (a już myślałem że mnie ominie ;( ). Czy mogę zostawić w bezruchu fermentator na 2 tygodnie? Poprzednie z brewkitów zlewałem po jakiś 4-8 dniach - tu wyjdzie ponad 14... Nie przejdzie mi zapachem drożdży/autolizy? Z praktyki winarskiej wiem że trzymanie wina na osadem z drożdży przez zbyt długi czas jest strzałem w kolano. A z piwem dopiero zaczynam więc pytam...

Hm, a może to po tak długiej burzliwej, można to przelać do butelek? To będzie jak burzliwa + cicha w jednym fermentatorze

PS. Uprzedzając pytanie - nie bardzo mam komu zlecić zlanie, a dwa - jak coś ma nie wyjść to wolę żeby z mojej winy
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

bez żadnego problemu,nawet dobrze,nie będzie cię korcić ,żeby grzebać w piwie .
    co do reszty,to zobaczysz jak to wygląda jak przyjedziesz,czy coś pływa na górze czy wszystko opadło,jak nie będzie problemu z farfoclami to śmiało do butelek możesz lać.

Comment

• bimbelt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.12
      • 197

Dwa tygodnie, to nie tak długo. Piwu nie powinno się nic stać. Po tym czasie możesz śmiało butelkować, jeśli nie zależy ci na klarowności.
      Piwolog radzi...
      Piwo Domowe na Facebooku
      Szczeciński Konkurs Piw Domowych

Comment

• LuisCypher
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.12
        • 6

Dzięki!

Uspokoiliście mnie
        Rzeczywiście nie będzie aż tak korcić do zaglądania - aczkolwiek po 3 brewkitach to już nie daje takiego fanu jak za pierwszym razem
        Jeszcze jedno szybkie pytanie - co w takim razie z gęstwą? Oryginalny plan był taki by puścić IRA, a potem na tych samych drożdżach stouta owsianego - dam radę? Drożdżaki - Danstar Nottingham

Comment

• sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

da,nie baw siew jakieś płukanie,oddzielanie warstw,weź ile trzeba i wlej do następnego.

Comment

Przetwarzanie...
          X