Ratunku! Coopers Draught i zdechłe drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
    Taaa, grzybica pochwy to też drożdże...
    Chcesz nam opowiedzieć o jakimś problemie Mason?
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #17
      Taa, raz się wygadałem w telewizji i starczy
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
        Taa, raz się wygadałem w telewizji i starczy
        Starczy to jest uwiąd
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
          Taa, raz się wygadałem w telewizji i starczy
          Może nie mów jakimi drożdżami był fermentowany Alt
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23980

            #20
            starymi
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Rzempek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.05
              • 33

              #21
              Ok, no więc mam nadzieję że PH pochwy mojej latorosli jest w porządku i nie ma grzybicy.
              A wracając do pierwszego piwa to przestałem panikować. W rurce nie chodzi ale piana jest, zapach drożdżowy miły dla nosa a cukier wyraźnie spada co chyba jest w porządku. Czyli przedwczoraj było 7, wczoraj 5 a dzisiaj jest już 3 z tendencją do dwójki. Nowych drożdży nie wsypywałem zatem ale Pani z Piwowara powiedziała mi żebym zlewał jak będzie między 4 a 2. No i niby już jest ale za to jakoś za szybko poszło chyba. Bo nastawiałem w czwartek a jest dopiero niedziela i około 17-tej miną dopiero 3 doby. Wiem że ponoć za dłudo też nie można więc jak jutro osiągnie cukier poziom 2 to zlewać już?
              Wiem że jestem śmieszny ze swoimi problemami dla zawodowców ale qrfa, kogo mam się radzić jak nie Was ?
              Proszę więc o rzeczową odpowiedź. KIEDY ZLAĆ ?
              Ostatnia zmiana dokonana przez Rzempek; 2012-02-26, 14:41.

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #22
                Zlać to możesz panią z Piwowara. Tak jak ona zlewa ciebie. Bo tylko tak skomentować można takie rady jakich ona ci udziela.
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • bielok
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.10
                  • 338

                  #23
                  Cześć.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzempek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Proszę więc o rzeczową odpowiedź. KIEDY ZLAĆ ?
                  Kiedy przez dwa dni nie zejdzie już niżej.
                  anioły śmierdzą potem
                  żrą kiełbasę
                  mają w dupie żywych

                  Comment

                  • Rzempek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.05
                    • 33

                    #24
                    Wielkie Dzięki Bielok

                    Comment

                    • Rzempek
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.05
                      • 33

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                      Cześć.



                      Kiedy przez dwa dni nie zejdzie już niżej.
                      No więc wczoraj było między dwa a trzy i dzisiaj jest tak samo z pomiaru przed chwilą. Czyli dwa dni to samo. Do tego piana się zmniejszyła ostro i zanika.
                      Czyli rozumiem że mam rozlewać do butelek dzisiaj, tak ???

                      Comment

                      • bielok
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.10
                        • 338

                        #26
                        Cześć.
                        Ja bym przelał na choćby 5 dni na cichą żeby piwo się nieco sklarowało.
                        anioły śmierdzą potem
                        żrą kiełbasę
                        mają w dupie żywych

                        Comment

                        • Rzempek
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.05
                          • 33

                          #27
                          Dzięki, tylko ze nie wiem co to "cicha"
                          Jak pisałem wcześniej - jestem nowicjuszem w tej sprawie i niewiele wiem.
                          Wiem że teraz patrzę i ustatkowało się na 1 i to chyba malutko bardzo.
                          Więc chyba zleję do butelek uprzednio oczywiście wsypując po łyżce cukru do butelek.

                          Comment

                          • bielok
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.10
                            • 338

                            #28
                            Cześć.

                            Rób jak uważasz, wiedzy w necie jest dość, żeby poszukać i poczytać. Moja ostatnią radą jest to żebyś na butelkę dął płaską łyżeczkę cukru a nie łyżkę.

                            Koniec prowadzenia za rączkę z mojej strony.
                            Miłej przygody z piwowarstwem życzę.
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • Rzempek
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.05
                              • 33

                              #29
                              dzięki. Mam miareczkę firmową więc dam radę.
                              Pozdrawiam

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10788

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzempek Wyświetlenie odpowiedzi
                                dzięki. Mam miareczkę firmową więc dam radę.
                                Pozdrawiam
                                Miarka to półśrodek. Najlepsze jest rozpuszczenie w wodzie cukru i wlanie ba dno fermentora z kranikiem. Następnie zlanie na to młodego piwa i rozlew
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X