Refermentacja cukrem - Fakty i Mity

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

    #1

    Refermentacja cukrem - Fakty i Mity

    Cześć,
    jestem już po uwarzeniu 4 warek. w Dwóch pierwszych do refermentacji używałem glukozy. Teraz podczas drugiej partii jej nie zamówiłem... Szukałem na forum jaki wpływ ma cukier, poza informacjami, że pozostawia posmak bimbru i z opiniami tego zaprzeczającymi nie znalazłem nic konkretnego.

    Jakie są Wasze doświadczenia z refermentacji cukrem, cukrem trzcinowym, miodem, glukozą ? Jakie są różnice i czy maja duży wpływ na smak.

    z góry dziękuje za wszystkie informacje.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Nie ma żadnej różnicy w smaku, po prostu surowca użytego do refementacji jest za mało, żeby wpłynął na smak piwa - poniżej 1% masy piwa. Być może miód o intensywnym zapachu (np. gryczany) da jakiś efekt, ale szczerze wątpię. Posmak bombrowy od sacharozy to bzdura, może się pojawić tylko wtedy, jak ktoś da do refermentacji zacier z kartofli.

    Comment

    • Konrad_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.11
      • 115

      #3
      Czyli używanie glukozy do refermentacji to niepotrzebne przepłacanie ? _ Wykonam test i też się wypowiem na ten temat.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Konrad_; 2012-02-27, 11:33.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Mylisz fermentację z refermentacją. Dodawanie cukru/glukozy do FERMENTACJI powoduje powstanie niekorzystnych smaków bimbropodobnych.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Konrad_
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.11
          • 115

          #5
          Ciężko powiedzieć, czy coś pomyliłem, ponieważ szukałem informacji na temat refermentacji, a nie fermentacji i takie informacje na temat cukru znajdowałem.

          Rozumiem, że to tyczy się głównie brewkitów, gdzie dodaje się tam większe ilości cukru, glukozy ekstraktu ? (nigdy takiego nie warzyłem, jedynie czytałem).

          Podsumowując - refermantacja cukrem jak najbardziej tak, ponieważ nie ma wyczuwalnych różnic w smaku, ani zapachu

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10795

            #6
            Około 200 warek refermentowanych cukrem i raczej smakują
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Konrad_
              Ciężko powiedzieć, czy coś pomyliłem, ponieważ szukałem informacji na temat refermentacji, a nie fermentacji i takie informacje na temat cukru znajdowałem.
              Oznacza to, że znajdowałeś wypowiedzi osób, które w ogóle nie wiedzą, o co chodzi w procesie fermentacji.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Konrad_
              Podsumowując - refermantacja cukrem jak najbardziej tak, ponieważ nie ma wyczuwalnych różnic w smaku, ani zapachu
              Tak właśnie - drożdże to przerabiają na gaz.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Konrad_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.11
                • 115

                #8
                [QUOTE=Marusia;1039618]Oznacza to, że znajdowałeś wypowiedzi osób, które w ogóle nie wiedzą, o co chodzi w procesie fermentacji.

                Dokładnie tak, dlatego napisałem tutaj, żeby wyklarować całą wiedzę

                Teraz wiem, że nie ma sensu przepłacać za glukozę.

                Dzięki wszystkim za odpowiedzi !
                Ostatnia zmiana dokonana przez Konrad_; 2012-02-27, 13:41.

                Comment

                • ushi
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.03
                  • 148

                  #9
                  Piłem piwo na karmelu i nijak bimbru nie było czuć nie wiem tylko jak był stosowany.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • bartek90
                    Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                    bartek90
                    Cześć wszystkim,
                    jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                    Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                    2020-05-14, 12:41
                  • Jurandofil
                    2020.09.11-14 - XIX Zlot Browar.biz [Velke Losiny] - fakty
                    Jurandofil
                    (jak zwykle nieco chaotycznie, bo i późno i jak zwykle tumult innych zajęć na głowie, a trzeba ogłosić co najważniejsze)

                    Proszę wytężać wzrok ogłaszam co następuje!

                    oto już pełną parą szykuje się:

                    XIX Wielki Zlot Forumowiczów BrowarBizu...
                    2020-09-03, 14:46
                  • ART
                    2019.09.06-08 - XVIII Zlot Browar.biz - [Otmuchów] - fakty
                    ART
                    (jak zwykle nieco chaotycznie, bo i późno ii jak zwykle tumult innych zajęć na głowie, a trzeba ogłosić co najważniejsze)

                    Proszę wytężać wzrok ogłaszam co następuje!

                    oto już pełną parą szykuje się:

                    XVIII Wielki Zlot Forumowiczów BrowarBizu w Ligocie Wielkiej...
                    2019-07-21, 20:04
                  • darekd
                    Nepomucen, Nepo No Title
                    darekd
                    Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

                    Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

                    24,5% ekstr.
                    10,5% alk.

                    Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
                    2024-11-29, 00:44
                  • konrad93
                    Ile wody do refermentacji?
                    konrad93
                    Witam. Jestem tutaj nowy. Właśnie kończy się cicha fermentacja w moim drugim w życiu piwie ( Coopers Stout). Chcialbym do refermentacji użyć roztworu cukru i wody. O ile ilość potrzebnego cukru znam to nie wiem ile wody użyć. Kalkulator prosi o podanie poczatkowego blg, którego nie znam....
                    2017-10-04, 10:50
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...