Zestaw PIWO DOMOWE z allegro - czy warto?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • romanowy
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.02
    • 2

Zestaw PIWO DOMOWE z allegro - czy warto?

Witam, chcę zakupić jako prezent taki zestaw do wyrobu domowego piwa:
    (przykładowa aukcja)

Mam pytanie czy taki zestaw jest godny polecenia i wart pieniędzy?
    Osoba dla której ma to być prezent lubi piwo, jest chętna do eksperymentów - dlatego też pomyślałem, że może to być dobry pomysł, jednak nigdy nie miała żadnego do czynienia z produkcją domowego piwa. Więc to będzie zestaw "na początek".

Mam nadzieję, że jeśli uda mi się to zakupić to z pomocą instrukcji w zestawie + lekturą Waszego forum osoba dla której to ma być prezent zdoła wykonać swoje piwo które będzie zdatne do picia
    pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Może lepiej u specjalistów ?
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• walec
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.02
      • 193

Ja zacząłem od dokładnie takiego zestawu jakieś dwa lata temu. Dostałem w prezencie. No i się sprawdził. Tyle że dziś gdybym miał wybierać, to pewnie poszedłbym bardziej w kierunku tego co poleca Anteks - wziąłbym zestaw ze sklepu specjalistycznego albo pogrzebał po forum i zmontował sam zestaw taki jakiego potrzebuję.
      Głównym plusem zestawu z aukcji jest forma, tj. ładne opakowanie na prezent, w środku instrukcja itp. Książka dołączona jest z tego co pamiętam bardzo słaba, przeczytałem na szybkości i nigdy więcej po nią nie sięgnąłem. Kapslownica za moich czasów była ręczna (Greta).
      Samo piwo które wyszło mi z tego zestawu szału nie robiło, ale na tyle mnie zaintrygowało że poszedłem dalej i zająłem się zacieraniem. W ciągłym użytku jest cukromierz, wiadro z kranikiem i mieszadło.

Comment

• leszcz007
        • 2010.04
        • 100

Posłuchaj Anteks'a i jak chcesz zacząć warzyć to zamów zestaw z CP. Z zestawu z Alledrogo będziesz korzystał tylko z fermentatora ( i tak musisz mieć drugi) i Aeorometru, reszta pójdzie w odstawkę, bo się nie nadaje.
        Sam kiedyś kupiłem podobny zestaw i szybko musiałem dokupić/wymienić resztę - kapslownica jest do kitu, brak termometru, miarki można wyrzucić, brak drugiego fermentatora, mieszadła używałem tylko przy puszkach (do zacieru się nie nadaje).

Comment

• sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

no bez jaj,nie kupi przecież kompletnemu laikowi zestawu do zacierania,bo kolega się przerazi ,nie wiadomo tez czy ma czas i warunki, jak na prezent to najlepiej zestaw z puszkami,no i do wyboru,czy za 150 czy za 200,ten z allegro nie ma żadnego środka do dezynfekcji i chyba drugiego czegoś co podniesie ekstrakt,tak,ze pewnie lepiej kupić w cp

Comment

• leszcz007
            • 2010.04
            • 100

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
            no bez jaj,nie kupi przecież kompletnemu laikowi zestawu do zacierania,bo kolega się przerazi ,nie wiadomo tez czy ma czas i warunki, jak na prezent to najlepiej zestaw z puszkami,no i do wyboru,czy za 150 czy za 200,ten z allegro nie ma żadnego środka do dezynfekcji i chyba drugiego czegoś co podniesie ekstrakt,tak,ze pewnie lepiej kupić w cp
            a kto tu mówi od razu o zacieraniu... ja tylko napisałem o mieszadle "z własnej perspektywy"
            w CP masz "Zestaw startowy - PuchMistrz Pro" który ma już większość rzeczy potrzebnych na dobry początek.
            ten z alledrogo ma środek do dezynfekcji w postaci Pirosiarczynu sodu, podobnie ten w CP. Za to ten z CP przewyższa go łyżką, drugim fermentatorem i kapslownica.
            Co do podnoszenia ekstraktu to się nie wypowiem bo do końca nie wiem o co chodzi ....... o cukier stołowy, glukozę, ekstrakt? Żadnym zestawie tego nie ma.

Comment

• romanowy
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2012.02
              • 2

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Znalazłem zestaw z lepszą kapslownicą (greta) w dobrej cenie, także chyba na niego się skuszę. Na początek powinno wystarczyć, jeśli się nie spodoba to mała strata, a jeśli temat wciągnie to już problem rozwoju arsenału piwowarskiego będzie należał do zainteresowanego

Comment

Przetwarzanie...
              X