Pytanko o piwko z puchy.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • flyboy
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.10
    • 1

    #1

    Pytanko o piwko z puchy.

    Witam jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich bardzo serdecznie.
    Jakiś czas temu postanowiłem zacząć bawić się w domowe browarnictwo, gdyż miałem okazje spróbować domowego piwka. zakupiłem zestaw startowy z BA, przygotowałem wszystko oczywiście zamiast cukru dałem matl ekstrakt i poszło na burzliwą. Czekając na jej koniec postanowiłem budować aparaturę do zacierania i robienia piwa od podstaw, ale nie o tym.
    Moje pytanko dotyczy przelania na cichą. Burzliwa przebiegała w 21stopni temp.stała a teraz w jakiej temp ma przebiegać cicha? Wiem ,że po butelkowaniu będzie musiało postać kilka dni w temp 21-24 a potem do piwnicy. Więc czy cicha też ma być w jakieś stałej temperaturze?

    Pozdrawiam
    Fly.
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #2
    Jeśli użyłeś drożdży górnej fermentacji to możesz fermentować w tej samej temp co burzliwa, albo trzymać się widełek, między którymi pracują użyte przez Ciebie drożdże.
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 10:28
    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 17:18
    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 22:09
    • marcino87
      Niski stopień odfermentowania po burzliwej
      marcino87
      Witam wszystkich forumowiczów,
      Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
      Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
      Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
      2018-02-25, 22:51
    • Flino
      Jak czytać przepis ?
      Flino
      Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
      1. Składniki:
      • pilzeński Litovel 4,25 kg;
      • monachijski Litovel 0,9 kg;
      • karmel jasny 0,5 kg
      • caraaroma 0,35;
      • chmiel Marynka granulat 40 g;
      • chmiel Lubelski granulat 25 g;
      • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
      2....
      2021-11-17, 11:49
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...