witam. postanowilem swoja pierwsza warke wykonac na pol, tzn polowa zasypy, polowa chmielu, polowa drozdzy itd. o ile pierwsze dwa latwo utrzymac na okres powiedzmy 2 tygodni, o tyle nie wiem jak ogarnac te drozdze. w instrukcji pisza ze w suchym miejscu utrzymaja sie tydzien. moze sensowne byloby je "uruchomic" na wodzie z cukrem i w takiej formie trzymac 2 tygodnie?
drozdze suche, jak utrzymac po otwarciu opakowania
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dejwu Wyświetlenie odpowiedziwitam. postanowilem swoja pierwsza warke wykonac na pol, tzn polowa zasypy, polowa chmielu, polowa drozdzy itd. o ile pierwsze dwa latwo utrzymac na okres powiedzmy 2 tygodni, o tyle nie wiem jak ogarnac te drozdze. w instrukcji pisza ze w suchym miejscu utrzymaja sie tydzien. moze sensowne byloby je "uruchomic" na wodzie z cukrem i w takiej formie trzymac 2 tygodnie?
Garnek masz za mały?
Drożdży możesz dać od razu całą saszetkę a do kolejnej warki wykorzystać gęstwę.
Woda z cukrem nie jest wskazana na starter dla drożdży.Last edited by mareks; 2012-02-28, 09:15.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dejwu Wyświetlenie odpowiedzimały gar + chec nabrania doswiadczenia.. jak cos zjebie to zawsze mam drugie podejscie .Last edited by ART; 2012-02-28, 15:45.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziSuche
Comment
-
-
Otwarte, odetnij kawałek opakowania, wysyp ile potrzebujesz, zagnij odcięcie kilka razy zepnij np. spinaczem i będzie git.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Na piwach jest napisane, że termin przydatności wynosi 5msc a niektórzy trzymają je latamiLast edited by jacer; 2012-02-28, 19:48.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment