drozdze suche, jak utrzymac po otwarciu opakowania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dejwu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.02
    • 4

    drozdze suche, jak utrzymac po otwarciu opakowania

    witam. postanowilem swoja pierwsza warke wykonac na pol, tzn polowa zasypy, polowa chmielu, polowa drozdzy itd. o ile pierwsze dwa latwo utrzymac na okres powiedzmy 2 tygodni, o tyle nie wiem jak ogarnac te drozdze. w instrukcji pisza ze w suchym miejscu utrzymaja sie tydzien. moze sensowne byloby je "uruchomic" na wodzie z cukrem i w takiej formie trzymac 2 tygodnie?
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dejwu Wyświetlenie odpowiedzi
    witam. postanowilem swoja pierwsza warke wykonac na pol, tzn polowa zasypy, polowa chmielu, polowa drozdzy itd. o ile pierwsze dwa latwo utrzymac na okres powiedzmy 2 tygodni, o tyle nie wiem jak ogarnac te drozdze. w instrukcji pisza ze w suchym miejscu utrzymaja sie tydzien. moze sensowne byloby je "uruchomic" na wodzie z cukrem i w takiej formie trzymac 2 tygodnie?
    Dlaczego chcesz zrobić połowę?
    Garnek masz za mały?

    Drożdży możesz dać od razu całą saszetkę a do kolejnej warki wykorzystać gęstwę.

    Woda z cukrem nie jest wskazana na starter dla drożdży.
    Last edited by mareks; 2012-02-28, 09:15.

    Comment

    • dejwu
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.02
      • 4

      #3
      mały gar + chec nabrania doswiadczenia.. jak cos zjebie to zawsze mam drugie podejscie .

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Spoko przez rok ( możesz w lodówce)
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • dejwu
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.02
          • 4

          #5
          co przez rok? trzymac suche? czy gestwe?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Suche
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23928

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dejwu Wyświetlenie odpowiedzi
              mały gar + chec nabrania doswiadczenia.. jak cos zjebie to zawsze mam drugie podejscie .
              Bardzo proszę udzielać się tutaj z większym szacunkiem dla języka polskiego a słownictwo podwórkowe zostawić tam gdzie jego miejsce. Dziękuję z góry za stosowanie się do tutejszych zasad.
              Last edited by ART; 2012-02-28, 15:45.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • leech2
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.04
                • 48

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                Suche
                otwarte czy zamknięte?

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Otwarte, odetnij kawałek opakowania, wysyp ile potrzebujesz, zagnij odcięcie kilka razy zepnij np. spinaczem i będzie git.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • leech2
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.04
                    • 48

                    #10
                    Tak robię tylko zdziwiłem się, że aż rok mogą przeleżeć. Zwłaszcza, że w opisie Safbrew jest: "Opakowanie po otwarciu ponownie zamykać i przechowywać w suchym pomieszczeniu w
                    temp. 4ºC przez czas nie dłuższy niż 7 dni ."

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Na piwach jest napisane, że termin przydatności wynosi 5msc a niektórzy trzymają je latami
                      Last edited by jacer; 2012-02-28, 19:48.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #12
                        Skoro połowę zadasz to jest otwarta, reszta jak napisał Jacek
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X