Witam,
Zawsze zajmowalem sie produkcja wina. Od lat myslalem o zrobieniu piwa. W koncu w tym roku chce to spelnic.
Prosilbym kogos o doradzenie w zakupach i ustaleniu proporcji nastaw zacieru.
Teraz do rzeczy:
Chcialem zrobic zakupy od razu na 2 nastawy.
Nastawy sa planowane na ok. 20l (wszystko zalezy od blg - mam rozstrzal duzy. Celuje w 12-15blg).
Sumarycznie planuje zakup:
-Slody:
5kg pale ale 7 - 9 EBC
3kg monachijski 19 EBC
5kg Pilzneński 2,5 - 5 EBC
chmiel:
100g szyszki magnum
100g granulat glacier
drozdze:
MauriBrew ALE - Y514
MauriBrew LAGER - Y497
Planuje zrobic 2 nastawy:
1) zacieranie przy stalej temperaturze
4,5kg pale ale
1kg monachijskiego
1kg pilzenskiego
drozdze "Ale" gornej fermentacji
chmiel: ?
Troche mniej goryczkowy, z przewaga chmielu aromatycznego
2) zacieranie "schodkowe"
4 kg pilzenskiego
0,5kg ale
2kg monachijskiego
Drozdze "Lager" dolnej fermentacji
Chmiel:?
na pewno bardziej goryczkowy
Podejrzewam, ze ktos ma doswiadczenie z tymi slodami. Prosilbym o pomoc, bo odnosnie piwa jestem bardziej zielony niz najswiezsza szyszka chmielowa.
Czy dokupic wiecej chmielu? ile chmielu dobrac do 1. i 2. nastawu?
Czy skorygowac proporcje i ilosc slodow?
Zawsze zajmowalem sie produkcja wina. Od lat myslalem o zrobieniu piwa. W koncu w tym roku chce to spelnic.
Prosilbym kogos o doradzenie w zakupach i ustaleniu proporcji nastaw zacieru.
Teraz do rzeczy:
Chcialem zrobic zakupy od razu na 2 nastawy.
Nastawy sa planowane na ok. 20l (wszystko zalezy od blg - mam rozstrzal duzy. Celuje w 12-15blg).
Sumarycznie planuje zakup:
-Slody:
5kg pale ale 7 - 9 EBC
3kg monachijski 19 EBC
5kg Pilzneński 2,5 - 5 EBC
chmiel:
100g szyszki magnum
100g granulat glacier
drozdze:
MauriBrew ALE - Y514
MauriBrew LAGER - Y497
Planuje zrobic 2 nastawy:
1) zacieranie przy stalej temperaturze
4,5kg pale ale
1kg monachijskiego
1kg pilzenskiego
drozdze "Ale" gornej fermentacji
chmiel: ?
Troche mniej goryczkowy, z przewaga chmielu aromatycznego
2) zacieranie "schodkowe"
4 kg pilzenskiego
0,5kg ale
2kg monachijskiego
Drozdze "Lager" dolnej fermentacji
Chmiel:?
na pewno bardziej goryczkowy
Podejrzewam, ze ktos ma doswiadczenie z tymi slodami. Prosilbym o pomoc, bo odnosnie piwa jestem bardziej zielony niz najswiezsza szyszka chmielowa.
Czy dokupic wiecej chmielu? ile chmielu dobrac do 1. i 2. nastawu?
Czy skorygowac proporcje i ilosc slodow?
Comment