Prosba o pomoc w zakupach i produkcji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • seca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 25

    Prosba o pomoc w zakupach i produkcji

    Witam,
    Zawsze zajmowalem sie produkcja wina. Od lat myslalem o zrobieniu piwa. W koncu w tym roku chce to spelnic.
    Prosilbym kogos o doradzenie w zakupach i ustaleniu proporcji nastaw zacieru.
    Teraz do rzeczy:
    Chcialem zrobic zakupy od razu na 2 nastawy.
    Nastawy sa planowane na ok. 20l (wszystko zalezy od blg - mam rozstrzal duzy. Celuje w 12-15blg).
    Sumarycznie planuje zakup:

    -Slody:
    5kg pale ale 7 - 9 EBC
    3kg monachijski 19 EBC
    5kg Pilzneński 2,5 - 5 EBC
    chmiel:
    100g szyszki magnum
    100g granulat glacier
    drozdze:
    MauriBrew ALE - Y514
    MauriBrew LAGER - Y497

    Planuje zrobic 2 nastawy:
    1) zacieranie przy stalej temperaturze
    4,5kg pale ale
    1kg monachijskiego
    1kg pilzenskiego

    drozdze "Ale" gornej fermentacji
    chmiel: ?
    Troche mniej goryczkowy, z przewaga chmielu aromatycznego

    2) zacieranie "schodkowe"
    4 kg pilzenskiego
    0,5kg ale
    2kg monachijskiego

    Drozdze "Lager" dolnej fermentacji
    Chmiel:?
    na pewno bardziej goryczkowy

    Podejrzewam, ze ktos ma doswiadczenie z tymi slodami. Prosilbym o pomoc, bo odnosnie piwa jestem bardziej zielony niz najswiezsza szyszka chmielowa.
    Czy dokupic wiecej chmielu? ile chmielu dobrac do 1. i 2. nastawu?
    Czy skorygowac proporcje i ilosc slodow?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Tu masz od groma receptur, tylko brac i korzystac, na początku nie trzeba kombinować samemu. W sklepach też masz wiele gotowych zestawów.
    Last edited by jacer; 2012-03-04, 16:41.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Może na początek gotowe zestawy?
      W tym dziale proponujemy zestawy surowców do warzenia z zacieraniem i na podstawie ekstraktów. Zestawy zostały przygotowane i wielokrotnie przetestowane przez piwowarów Centrum Piwowarstwa stanowiąc naszą interpretację danych stylów. W ofercie posiadamy także zestawy oparte na mistrzowskich
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • seca
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.04
        • 25

        #4
        Dzieki za szybka odpowiedz. Nie chce uzywac gotowych zestawow. Nawet myslalem, czy samemu nie "bawic sie" w wyprodukowanie slodu, ale za duzo z tym roboty.
        Lubie eksperymenty i nie przepadam za gotowymi przepisami.
        Wtedy moge sie samemu najwiecej nauczyc na wlasnych bledach

        Znalazlem kalkulator IBU, ale nie wiem dokladnie jak sie ma sumaryczna wartosc IBU na subiektywna ocene gorzkosci i aromatycznosci piwa. Czy ktos potrafilby podac jakies wlasne wskazowki?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Na pierwszy raz jednak zaufał bym doświadczonym piwowarom.Z linka podanego przez Jacka lub tym ze sklepu
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Lepiej się uczyć na cudzych błędach. Uczenie się na własnych to jakieś pomieszanie z poplataniem. Ktos już popełnił bledy, nauczył się więc po cholerę znów chcesz popełniać te same błędy co inni? To jest jakiś obłęd.

            Najpierw się naucz warzyć proste piwo według cudzej receptury a później będziesz sobie eksperymentować.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • seca
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.04
              • 25

              #7
              Skoro tak radzicie, to na poczatek zrobie wg przepisow redakcyjnych ze sklepu browar.biz. Przede wszystkiem, patrzac na receptury, to ilosci jakie wstepnie zalozylem starczylyby spokojnie na 30-35l piwa...
              W takim razie zaplanowalem piwa:
              1) Helles-monahijskie jasne
              2)India Pale Ale
              Ale chociaz slody kupje sumarycznie i samemu wg receptur rozdziele
              Kiedy zaczne produkcje, to zaloze temat z postepow produkcji

              Jednak nadal chcialbym sie dowiedziec, jak wyglada sprawa wyliczonego IBU i jak sie ma do ogolnego odczucia goryczy w piwie...

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Każdy inaczej czuje goryczkę, mnie jest zawsze mało inni mówią, że nie da się pić, bo jest gorzkie.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  #9
                  Każdy ma inne odczucie goryczki. Jeśli używasz programu do obliczenia IBU, na początek celuj w średnią
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • jacekan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.05
                    • 388

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seca Wyświetlenie odpowiedzi
                    Skoro tak radzicie, to na poczatek zrobie wg przepisow redakcyjnych ze sklepu browar.biz. Przede wszystkiem, patrzac na receptury, to ilosci jakie wstepnie zalozylem starczylyby spokojnie na 30-35l piwa...
                    W takim razie zaplanowalem piwa:
                    1) Helles-monahijskie jasne
                    2)India Pale Ale
                    Ale chociaz slody kupje sumarycznie i samemu wg receptur rozdziele
                    Kiedy zaczne produkcje, to zaloze temat z postepow produkcji

                    Jednak nadal chcialbym sie dowiedziec, jak wyglada sprawa wyliczonego IBU i jak sie ma do ogolnego odczucia goryczy w piwie...
                    Źle rozumiesz pojęcie gotowych zestawów. To nie jest tak jak np. z ciastem z paczki. Gotowy zestaw to surowce pełnowartościowe, dobrane w taki sposób żeby wyszło dobre piwo przy minimum wiedzy. Nie ma lipy, puki co sklepy w Polsce bardzo dbają o klientów i ich zadowolenie. Nie ma najmniejszego powodu żeby na początku przygody z warzeniem kombinować po swojemu. Niczego nie zyskasz kupując składniki oddzielnie i bawiąc się w ważenie przed warzeniem
                    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #11
                      Ale sklep zyska, bo kupując zestaw klient płaci mniej

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X