Pierwsze piwko

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WaclawChrobry
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.03
    • 1

Pierwsze piwko

Na początku witam wszystkich wspaniałych piwoszy. Nie zdawałem sobie sprawy, że na tym forum będzie tylu użytkowników. Jestem nowy dlatego proszę nie ganić jeśli coś gdzieś będzie w niewłaściwym miejscu.

Do rzeczy, chciałbym zrobić swoje pierwsze piwko, nie rzucając się od razu na głęboką wodę. Na początek chciałbym wykorzystać gotowy ekstrakt i teraz moje pytania do Was.

1. Czy można wykorzystać do produkcji szklany balonik jak na wino czy lepszy jest to plastikowe wiaderko z oprzyrządowaniem które można znaleźć na aukcjach?

2. Jaki polecilibyście mi ekstrakt (lubię jasne, mocno chmielowe)?

3. To już tak przy okazji co oznacza kolor w jednostkach ebc i goryczka w ibu

Wdzięczny będę jeśli ktoś pomoże
    Wacek Chrobry we wszystkim dobry!!!
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

1. Można, ale jest to kłopotliwe - ciężko umyć, a do tego piana jeśli dotrze do szyjki, to wylezie w tempie ekspresowym. Ale jest to możliwe.

2. Kup dwie puszki ekstraktu jasnego, 50g Marynki oraz jakieś drożdże górnej fermentacji. Jest niewiele więcej roboty niż przy brewkicie, a radości niewspółmiernie więcej.

3. EBC, IBU

BTW - poproś moda o przeniesienie do działu Kołyska, tam stawiamy pierwsze kroki w piwowarstwie.

Comment

Przetwarzanie...
    X