Pierwsze piwko

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WaclawChrobry
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.03
    • 1

Pierwsze piwko

Na początku witam wszystkich wspaniałych piwoszy. Nie zdawałem sobie sprawy, że na tym forum będzie tylu użytkowników. Jestem nowy dlatego proszę nie ganić jeśli coś gdzieś będzie w niewłaściwym miejscu.

Do rzeczy, chciałbym zrobić swoje pierwsze piwko, nie rzucając się od razu na głęboką wodę. Na początek chciałbym wykorzystać gotowy ekstrakt i teraz moje pytania do Was.

1. Czy można wykorzystać do produkcji szklany balonik jak na wino czy lepszy jest to plastikowe wiaderko z oprzyrządowaniem które można znaleźć na aukcjach?

2. Jaki polecilibyście mi ekstrakt (lubię jasne, mocno chmielowe)?

3. To już tak przy okazji co oznacza kolor w jednostkach ebc i goryczka w ibu

Wdzięczny będę jeśli ktoś pomoże
    Wacek Chrobry we wszystkim dobry!!!
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

1. Można, ale jest to kłopotliwe - ciężko umyć, a do tego piana jeśli dotrze do szyjki, to wylezie w tempie ekspresowym. Ale jest to możliwe.

2. Kup dwie puszki ekstraktu jasnego, 50g Marynki oraz jakieś drożdże górnej fermentacji. Jest niewiele więcej roboty niż przy brewkicie, a radości niewspółmiernie więcej.

3. EBC, IBU

BTW - poproś moda o przeniesienie do działu Kołyska, tam stawiamy pierwsze kroki w piwowarstwie.

Comment

Related Topics

Collapse

• SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • kurek93
      Lager coopers
      kurek93
      Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
      2023-01-06, 19:13
    • kurek93
      Pszenica z błędami.
      kurek93
      Witam.
      Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
      • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
      • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
      • słód Weyermann®
      ...
      2023-01-13, 10:28
    • Serokomlak
      Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
      Serokomlak
      Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
      Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
      2024-11-03, 01:56
    • Javox
      Za Miastem, Wszystko gra
      Javox
      Pierwsze piwa uwarzyliśmy w 2017 roku. Działaliśmy w formule kontraktowej: piwa warzyliśmy według naszych receptur w zaprzyjaźnionych browarach.
      Od połowy 2022 roku warzymy u siebie, w Rumianku, blisko Poznania.

AIPA z ekstraktem 14.0*, alko 6.0%
      Chmiele: Centennial, Citra,...
      2024-10-28, 15:19
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...