Pytanie od początkującego, dot. fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Vegonator
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.03
    • 3

    Pytanie od początkującego, dot. fermentacji

    Witam,

    Warze swoje pierwsze piwo, i zacząłem oczywiście z brewkitu. W związku z tym mam jedno pytanie. Czy podczas fermentacji, pokrywa fermentatora musi być zamknięta cały czas i nie mogę jej otwierać? Czy mogę otworzyć i sprawdzić np zawartość cukru? Jeżeli nie moge otwierać to w jaki sposób sprawdzić czy fermentacja już się zakończyła?
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    #2
    Zacznij od zgłębiania tajemnej sztuki czytania. Do warzenia piwa jest ona bardzo przydatna. Pokrywa nie musi być szczelnie zamknięta. Możesz (musisz) sprawdzać poziom cukru areometrem (blg). Daj piwku szansę na spokojną fermentację, nie zaglądaj do niego zbyt często. Podejrzewam, że będziesz potrzebował też brzozowych witek.
    Last edited by Chmielo; 2012-03-10, 20:32. Powód: Byk!

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Pierwszy pomiar zrób minimum po tygodniu. A jeszcze lepiej po dwóch. Dwa dni z rzędu wskazań takich samych to znak, że fermentacja się zakończyła.
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      • Lusterko87
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.10
        • 36

        #4
        Najlepiej nie zaglądać przez tydzień do fermentatora - cierpliwości trzeba się uczyć jak robisz burzliwą w fermentatorze z kranikiem to sprawa jest prosta, odkręcasz nalewasz do menzurki i już. jeżeli takowego nie posiadasz to : idziesz do apteki, kupujesz strzykawkę - najlepiej 20 ml pobierasz z fermentatora do menzurki
        I najważniejsze - sterylność !!!!!

        Comment

        Przetwarzanie...
        X