Witam,
Tydzień temu zaszczepiłem brzeczkę pod Milk Stouta drożdżami wymienionymi w temacie. Wyszło mi ok. 24,5l brzeczki o mocy 14Blg z hakiem, drożdży - saszetka czyli 11,5g. Rehydratowane były w wodzie. Drożdże zaczęły baaardzo burzliwie pracować do pierwszych godzin. Tempetatura w pokoju 21C na starcie, 2 dzien obnizylem do 19 przy tak burzliwej fermantacji. I tu pierwsze kwestia - po zmierzeniu ekstraktu 3 dnia, cukromierz wskazał mi 6,5 Blg. zastanawia mnie tak duze odfermentowanie w ciągu 3 dni... może to te drożdże??
4 dzień już spokojny, 5 brak wydzielania CO2 (fermentor raczej szczelny, ewakuacja CO2 tylko rurką). Minęło 8 dni, temparatura przez ten czas 21C. Dzisiaj odczytałem ok. 5,7Blg. I tu drugie pytanie do osób mających doświadczenie z tym szczepem. Czy na warkę używaliści jednej czy dwóch saszetek?
Dodam że na warkę wsypałem 500g laktozy. Część ekstraktu to właśnie laktoza. Planuję jeszcze dodać 250g laktozy przed rozlewem lub przed przelaniem na fermentację cichą.
Z góry dzięki za pomoc!
Tydzień temu zaszczepiłem brzeczkę pod Milk Stouta drożdżami wymienionymi w temacie. Wyszło mi ok. 24,5l brzeczki o mocy 14Blg z hakiem, drożdży - saszetka czyli 11,5g. Rehydratowane były w wodzie. Drożdże zaczęły baaardzo burzliwie pracować do pierwszych godzin. Tempetatura w pokoju 21C na starcie, 2 dzien obnizylem do 19 przy tak burzliwej fermantacji. I tu pierwsze kwestia - po zmierzeniu ekstraktu 3 dnia, cukromierz wskazał mi 6,5 Blg. zastanawia mnie tak duze odfermentowanie w ciągu 3 dni... może to te drożdże??
4 dzień już spokojny, 5 brak wydzielania CO2 (fermentor raczej szczelny, ewakuacja CO2 tylko rurką). Minęło 8 dni, temparatura przez ten czas 21C. Dzisiaj odczytałem ok. 5,7Blg. I tu drugie pytanie do osób mających doświadczenie z tym szczepem. Czy na warkę używaliści jednej czy dwóch saszetek?
Dodam że na warkę wsypałem 500g laktozy. Część ekstraktu to właśnie laktoza. Planuję jeszcze dodać 250g laktozy przed rozlewem lub przed przelaniem na fermentację cichą.
Z góry dzięki za pomoc!
Comment